Begić-Zubčević o filmu Balada: Da nije bio rat, ovo bi bio moj prvi film

Kultura 13. aug 202211:53 > 12:21 1 komentar
N1

Glavni takmičarski program u subotu na Sarajevo Film Festivalu otvara svjetska premijera filma Balada u režiji Aide Begić-Zubčević. Ova bh. rediteljica govorila je danas za N1 o filmu i Festivalu.

“Meni je ovaj SFF poseban, jer je ovo svjetska premijera prvi put moga filma u Sarajevu. Idealno je da se baš takav film prikaže Sarajevu”, rekla je Begić-Zubčević, komentarišuću premijeru filma Balada.

Komentarišući filmu koji govori o ljubavi, slobodi i umjetnosti, rekla je da je ponosna jer je ovo prvi film koji priča drugačije priče.

“Postoje velike teme koje je važno da ispričam, i shvatila sam da sam puno godina uložila u te priče o ratu, ali da je sad vrijeme da uradim nešto drugačije i da nije bio rat, ovo bi bio moj prvi film. Ne volim raditi iste stvari, prvi film kad uspije, reditelji upadnu u zamku i uvijek rade iste filmove“, kazala je Begić-Zubčević, dodajući da je  sama sebi sa svakim novim filmom zadala novi rediteljski cilj.

Prepričala je i radnju filma.

“Meri nema neku profesiju, cilj, njene su godine prošle, mlada rodila dijete, brak joj se raspao, ona ne zna ko je… Tragajući za tim, naiđe na audiciju i prijavi se. Kroz umjetnost pokušava da otkrio svoj unutrašnji glas”, kazala je Begić-Zubčević.

U četvrtom filmu Aide Begić-Zubčević, značajne uloge interpretiraju Marija Pikić, Jasna Žalica, Slaven Vidak, Lana Stanišić, Enes Kozličić i Milan Tocinovski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare