Beograd domaćin “Muzeja ratnog djetinjstva” iz Sarajeva

Kultura 22. mar 202217:28 > 17:29 0 komentara
N1

Beograd će, od 29. marta do 10. aprila, biti domaćin putujuće izložbe „Muzeja ratnog djetinjstva” iz Sarajeva. Priče djece iz kolekcije ovog jedinstvenog i višestruko nagrađivanog Muzeja biće po prvi put predstavljene beogradskoj javnosti u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava Srbija. Izložba je posvećena svoj djeci čije je djetinjstvo obilježio rat.

Na izložbi će biti predstavljen dio muzejske kolekcije koji uključuje priče iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, kao i priče djece iz Sirije, Avganistana, Iraka, koja borave u kampovima u BiH i Srbiji, te priče iz Ukrajine koje je Muzej prikupio u okviru istraživačkih aktivnosti. U Beogradu će po prvi put biti predstavljeni predmeti i kratke video priče koje govore o iskustvima djece tokom bombardovanja 1999. godine.

Iz Inicijative su pozvali sve one čije djetinjstvo su obilježili ratovi devedesetih ili neki drugi ratovi, a imaju živa sjećanja ili uspomene, da donesu i doniraju muzejskoj kolekciji sopstvene eksponate/predmete i podijele svoju priču koja ih asocira na taj period života. Donirani eksponati i priče postaće dio stalne kolekcije bosanskohercegovačkog Muzeja ratnog djetinjstva koji istražuje i izlaže širom svijeta.

Muzej ratnog djetinjstva kontinuirano radi na dokumentaciji iskustva odrastanja obilježenog ratom, pa njegova kolekcija danas sadrži više od 5.000 eksponata i preko 300 sati snimljenih svjedočenja iz 15 različitih ratova.

Programska direktorka Inicijative Sofija Todorović rekla je da će priče biti izložene u vidu brojnih eksponata i kroz multimedijalni dio sa video svjedočanstvima.

„U saradnji sa Muzejem ratnog djetinjstva, naš cilj je da se da glas djeci, sada odraslim ljudima, čije je odrastanje obilježeno ratom. Djeca su nevina, nedužna i naivna, a ratovi i stradanja, ostavljaju za sobom traume i sećanja koja se nose tokom čitavog života. Ovo je priča o ožiljcima sa kojima se odrasta ali i o pogledu na svet očima deteta koji vraća nadu, a u sećanje na svu decu koja danas ne mogu da nam ispričaju svoju priču. Bitno je da to uradimo mi, koji smo ratove iskusili, sada, kada rat u Ukrajni ne jenjava“, rekla je Sofija Todorović, programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava, organizatora izložbe u Beogradu.

U Beogradu će povodom otvaranja boraviti osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović i direktorka kancelarije Muzeja u Ukrajini dr Julija Skubitska (Iuliia Skubytska). Izložba će biti dostupna i na engleskom jeziku, a posjetioci sa djecom će na raspolaganju imati posebne interaktivne vodiče prilagođenje djeci.

“Muzej ratnog djetinjstva” je prvi svjetski muzej koji se bavi isključivo pričama rata iz perspektive djeteta. Projekat je započet još 2010. kao web stranica kojom je upućen poziv ljudima da podijele svoja sjećanja o ratnom djetinjstvu, koja su kasnije pretočena u knjigu „Djetinjstvo u ratu”. Nakon objavljivanja knjige započet je proces kreiranja muzejske kolekcije, a prva stalna postavka otvorena je u Sarajevu 2017. godine. Muzej je 2018. dobio Muzejsku nagradu Vijeća Evrope u programu Evropski muzej godine.

Otvaranje izložbe u Beogradu zakazano je za 28. mart u 19 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!