Bezvremenski mjuzikl “Kosa” ponovo u BiH: Izvedba i na trgu ispred NPS

Kultura 22. jun 202219:44 0 komentara
N1

Na trgu Susan Sontag, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, u petak će premijerno biti izveden mjuzikl "Kosa". Nakon Sarajeva, „Kosa“ će biti izvedena 25. juna na Palama u Kulturno sportskom centru, te dan kasnije i u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Nakon 30 godina, u Sarajevu će ponovo biti izveden mjuzikl koji je 60-ih godina nastao kao proizvod kontrakulture i antiratnog bunta.

“Ovaj performans “Kosa” se razlikuje od originalne verzije. Ovo je koncertna verzija, gdje su izabrane samo glavne pjesme koje su najbitnije za ovaj koncert. I ono što je bitno reći, ovo je koncert za mir. Bavi se tematikom mira, ljubavi, poštovanja i to je nešto najbitnije”, rekao je reditelj Aaron Thielen.

“Kosa” je prvi put izvedena 1967.godine na Broadwayu.

Premijera sarajevske ratne „Kose“ upriličena je u novembru 1992. godine. Od tada, do 1994. godine, mjuzikl je u opkoljenom gradu pogledalo više od 15.000 ljudi, tokom 74 izvođenja.

“Ovo je komad mjuzikla koji je nekako bezgraničan i bezvremenski. Bez obzira gdje se on postavi on će imati poruke koje su bitne za taj mjuzikl. Bez obzira da li je to 1997. ili 2022., mjuzikl promoviše ljubav i ono što nam je bitno”, naglasio je Ryan Nelson, dirigent.

Te ‘92. godine, suočeni sa surovom realnošću, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli umjetnost. Danas, u novoj izvedbi, učestvuju solisti uz hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevsku filharmoniju.

Više detalja u prilogu Adrijane Gavrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!