BiH, Srbija i Hrvatska “otpali” iz utrke za Oscara, ostalo samo Kosovo

Kultura 22. dec 202118:47 0 komentara
Film 'Tabija' je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Berlinu (Anadolija)

Bosanskohercegovački kandidat u kategoriji “Najbolji film van engleskog govornog područja” za nagradu Oscar, Američke filmske akademije, "Tabija" reditelja Igora Drljače nije ušao u uži izbor. Kao ni srbijanski ili hrvatski kandidat. Iz regije na prestižnoj listi našao se kosovski film "Košnica".

Akademija je objavila listu filmova manjih kategorija koji su ušli u uži izbor za predstojeću ceremoniju koja se održava 27. marta 2022, a glasanje za nominacije počinje 27. januara, dok će kompletna lista filmova i filmskih autora biti poznata 8. februara.

Kako je već tradicija, Američke filmske akademije nije saopštila užu selekciju za glavne kategorije, kao što su najbolji film, najbolja režija i najbolji glumac i glumica, ali je zato predstavila strana ostvarenja koja bi mogla da se nađu u konačnoj trci za Oscara. Nažalost, film „Tabija“ nije na njoj.

Na listi se našao film „Košnica“ kosovske rediteljice Bljerte Bašoli koje je prethodno osvojilo čak tri nagrade na filmskom festivalu „Sundance“. Na najuglednijem festivalu nezavisnog filma ostvarenje „Košnica“ (Zgjoi) je ponijelo priznanja za najbolji film, režiju i nagradu publike, piše Nova.rs.

Rediteljka je bila, kako je priznala, toliko inspirisana istinitom pričom Fahrije Hoti da je morala da je ispriča na velikom ekranu.

„Hoti, ostavši bez supruga koga su streljale srpske snage na Kosovu, uz još 110 muškaraca iz sela Velika i Mala Kruša 1999. godine, samo je kao samohrana majka željela bolji život za svoje dvoje djece. Ostavši i bez supruga, i bez kuće, sama sa djecom, počinje život iz početka. Bori se protiv bola i diskriminacije radom i osniva poljoprivrednu zadrugu „Kruša“. I tako pomaže i ostalim udovicama iz Velike Kruše, sela udaljenog 80 kilometara od Prištine“, navela je Bašoli.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!