Bolonjski toranj iz Danteove “Božanstvene komedije” bi se mogao srušiti: Obnova će trajati 10 godina

Kultura 07. dec 202312:03 0 komentara
Unsplash

Radovi na sprječavanju urušavanja Garisende, kosog srednjovjekovnog tornja u talijanskoj Bologni, koštat će 20 miliona eura i trajati najmanje 10 godina, rekao je gradonačelnik Matteo Lepore, piše Guardian.

Prošlog vikenda grad je predstavio projekt vrijedan 4.3 miliona eura za podupiranje tornja Garisende, jednog od dvaju gradskih tornjeva visokog 47 metara. Riječ je o tornju koji je stoljećima pružao inspiraciju slikarima i pjesnicima. Također, toranj je u prošlosti služio kao vidikovac za vrijeme ratnih sukoba.

Garisenda je nagnuta za 4 stepena, dok je toranj u Pizi nagnut za 3.9 stepeni.

Tlo popustilo odmah nakon izgradnje tornja

Kao i poznatiji toranj u Pisi, naginjao se stoljećima jer je popustilo tlo na kojem je izgrađen i to odmah nakon gradnje. Područje oko tornja u Bologni je prošlog mjeseca ograđeno barijerama zbog sve veće zabrinutosti da bi se mogao urušiti. Garisenda je jedan od dva tornja koji dominiraju horizontom Bologne.

Drugi, Asinelli toranj, otprilike je dvostruko viši i također se naginje, iako ne tako dramatično, i obično je otvoren za turiste. Građevine su izgrađene između 1109. i 1119. godine, a visina Garisende smanjena je u 14. stoljeću jer se već bila počela naginjati. Toranj se spominje u Danteovoj Božanstvenoj komediji, koja je dovršena 1321. godine.

Unsplash

Gradnja barijere za toranj

Garisenda je prvo bila zatvorena u oktobru nakon što su senzori zabilježili promjene u nagibu tornja, a inspekcije su otkrile propadanje materijala koji čine njegovu bazu te da je toranj pun pukotina.

Vijeće je pokrenulo ono što naziva planom civilne zaštite za očuvanje tornja i reklo da radovi koji sada počinju “predstavljaju prvu fazu kako bi se toranj učinio sigurnim”. Rečeno je da bi barijera, osim što bi zadržavala krhotine, zaštitila okolne zgrade i ljude u slučaju urušavanja.

Kako prenosi Index.hr, rečeno je da će metalne mreže protiv kamenja također biti postavljene oko tornja. Izgradnja barijere bit će dovršena početkom sljedeće godine, dok se očekuje da će toranj i trg ispod njega ostati zatvoreni nekoliko godina, dok se bude obnavljao.

Grad procjenjuje da će samo barijera koštati 4.3 miliona eura te je pokrenuo skupnu finansijsku akciju za plaćanje obnove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!