Boris Ler: Važno je da “Quo vadis, Aida?” ostane dokument u istoriji

Kultura 25. apr 202120:21 > 20:22 0 komentara
N1

Sarajevski glumac Boris Ler igra ulogu u bh. filmu "Quo vadis, Aida?" režiserke Jasmile Žbanić koji je nominovan za prestižnu nagradu Oscar, a za N1 je rekao kako je cijeli dan "kao na iglama" zbog uzbuđenja uoči večerašnje dodjele ove nagrade.

Kad se radi film ne misli se o rezultatu nego o onome što se trenutno radi i da se uradi najbolje što se može. Zbog ove teme i Jasmiline vizije, ali da će biti važan i da će imati odjek u svijetu, to jesmo osjećali“, rekao je.

Istakao je i da je režiserka Žbanić pokazala hrabrost da se uhvati u koštac sa tako teškom temom i važnom za sve nas na ovim prostorima.

Treba imati i hrabrosti i snimiti ovakav film i sretan sam i ponosan i zahvalan što su uključili i mene, što sam dio cijele priče“, kazao je.

“Kad se počne snimati, sve sumnje i nedoumice i pritisci otpadaju kad imate takvog reditelja kao Jasmilu, da snimate punim kapacitetom. Jeste teret snimiti jer je tema velika, ali smo se uspjeli kroz Jasmilu oduprijeti tom pritisku”, rekao je.

Rekao je da je bilo i fizički i emocionalno raditi ovaj film “Quo vadis, Aida?” koji govori o genocidu u Srebrenici .

“Bilo je teško, pogotovo u Mostaru, na heliodromu gdje se eksterijer fabrike snimao. Ušao sam u kombi po ruksak, gdje je bila klima upaljena, i termometar je pokazivao da je temperatura 48 stepeni. Bilo je izazovno i u psihičkom smislu, ali ja se uvijek suzdržavam od toga koliko je nama bilo teško jer smo snimali film na ovakvu temu”, komentarisao je.

Kazao je ovaj glumac i da mu je Žbanić rekla da ne gleda videe o Srebrenici, da ne čita, odnosno “da ne bude opterećen” jer će biti uvjerljiviji u momentu. S tim u vezi se minimalno na taj način pripremao.

“U suštini smo trebali biti što čišći od svega što znamo”, kazao je.

Govoreći o očekivanjima da li će BiH osvojiti još jednog zlatnog kipića rekao je da ne želi da pretjera u očekivanjima i da je sretan što su došli i do nominacija za Oscara.

To što smo dovde stigli će otvoriti vrata da što više ljudi film. To je velika satisfakcija za nas i Jasmilu i Damira koji su potrošili skoro deceniju za stvaranje ovog filma. Važno je da film ostane dokument u istoriji, kao opomena, pogotovo za mlađe generacije da se ovo nikada više ne smije ponoviti. Ako bude Oscar, bit će super“, naglasio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!