Bosanska škola osnovana u Freiburgu

Kultura 29. okt 202211:41 0 komentara
N1

U njemačkom gradu Freiburgu osnovana je Bosanska škola u kojoj će biti omogućeno pohađanje dopunske nastave na maternjem, bosanskom jeziku za svu djecu školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda.

Za koordinatorice Bosanske škole u Freiburgu izabrane su Nerma Žlibanović, Sanela Ćatović i Halila Feratović, a u školu je već upisano 21 dijete.

Predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori Haris Halilović je u svom pozdravnom obraćanju prisutnima podijelio iskustva o radu dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj, principe na kojima djeluju, ogroman napor bh. aktivista da sačuvaju dopunske škole na maternjem jeziku jer država BiH još nije regulisala ovu oblast, posebno istakavši značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori i veza sa domovinom.

“Već nekoliko godina građani iz BiH koji žive u Freiburgu i okolini iskazuju potrebu i želju da i njihovoj djeci bude omogućeno pohađane dopunske nastave na maternjem jeziku. U tom cilju, s bh. aktivistima iz Freiburga mjesecima vodimo neophodne aktivnosti za osnivanje Bosanske škole u ovom gradu i veoma sam sretan što smo danas osnovali Bosansku školu i što će se već u ovoj školskoj godini i u njemačkim školama u Freiburgu govoriti bosanski”, ističe Halilović.

Navodi da je to 47. odjeljenje dopunskih škola BiH koja su u SR Njemačkoj osnovali od 2008. godine, u okviru projekta “Očuvanje maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti“.

Koordinatorica Bosanske škole u Freiburgu Nerma Žlibanović kaže da je jezik jedan od osnovnih temelja identiteta svakog čovjeka te je stoga veoma važno da svojoj djeci ostavimo u amanet ono najbitnije što su nama podarili roditelji.

“Bosanska škola u našem gradu bit će još jedan važan razlog da se naša djeca, ali i mi njihovi roditelji okupljamo, družimo, više upoznamo, razmjenjujemo iskustva i lakše pokrećemo aktivnosti vezane za naš život ovdje i za našu domovinu“, kazala je.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku u bosanskim dopunskim školama, čiji rad koordinira Savez dopunskih škola BiH u saradnji sa DKP-a BiH, izvodi se po planu, programu i udžbenicima Ministarstva civilnih poslova BiH za dopunsku nastavu u inostranstvu, a u bosanske škole mogu se upisati sva djeca školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda, ako su im roditelji iz BiH, porijeklom iz BiH ili sa prostora bivše Jugoslavije, kao i sva druga djeca čiji roditelji prihvataju spomenuti nastavni plan i program, pravilnik i poslovnik o radu bosanskih škola u SR Njemačkoj, saopćeno je iz Saveza dopunskih škola u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!