Brojni sadržaji na Lutkarskom bijenalu u Bugojnu

Kultura 15. sep 202116:20 0 komentara
N1

Lutkarsko bijenale u Bugojnu prvi put je održano 1979. godine, tokom rata Bijenale se nije organizovalo, da bi se 2013. godine ponovo obnovilo, i nastavilo sa radom, na radost onih najmlađih, ali i starijih. Ove godine u 5 dana trajanja Lutkarskog bijenala, publika ima priliku uživati u brojnim sadržajima.

Svake druge godine Bugojno je centar lutkarskog bijenala, koji okupi veliki broj zaljubljenika u lutkarstvo. Ove godine, u takmičarskom programu učestvuju pozorišta iz Sarajeva, Mostara, Beograda, Osijeka, Podgorice i Maribora.

“Na našem Bijenalu učestvuju predstave iz bivše Jugoslavije, to su predstave koje su u svojim državama osvojile najveći broj nagrada, tako da je Bijenale neki vrhunac samog tog takmičarskog dijela”, kazao je Mirza Idrizović, direktor lutkarskog bijenala.

Članica žirija ovogodišnjeg Bijenala je dramaturginja i rediteljka Dubravka Zrnčić Kulenović, koja je kazala da su predstave različite što je dobro za festival ali teže za žiri, posebno što je koncept drugačiji.

“Dodjeljuje se samo jedna nagrada za najbolju predstavu u cijelini, a ostalih četiri po nahođenju žirija da izvuče one najzanimljivije, umjetnički najvrijednije momente, unutar same predstave”, kazala je Dubravka Zrnčić Kulenović, članica žirija.

Dodala je i da se kroz predstave osjeti refleksija vremena pandemije, što dovodi do sumornijih tema ali i sjete za prošlim vremenom.

Djeca su najiskrenija publika

Lutkarsko bijenale u Bugojnu i ove godine je okupo veliki broj onih najmlađih ali i onih starijih koji uživaju u brojnom sadržaju koji festival nudi. A to su: promocije knjiga, izložbe, scenska čitanja lutkarskih tekstova mladih dramaturga iz Banjaluke i Sarajeva, radionice animacije ali i okrugli stolovi.

“Okrugli sto kritike je prateća manifestacija Bijenala i održava se odmah nakon predstave i i ja sam vrlo zadovoljan i ponosan što mi tamo razgovaramo zaista otvoreno i iskreno i sa varijantom analitičkog da bi se i podržalo pozorište i pomoglo. Dakle nije to ono ocijenjivanje predstave plus – minus, zato na tim okruglim stolovima razgovaraju i članovi žirija, čak i članovi malog žirijija, dječijeg, što je posebno interesantno”, kazao je Strajo Krsmanović, voditelj okruglih stolova.

Osim brojnih sadržaja, ono što je specifično za Bugojansko lutkarsko bijenale jeste što se bazira na saradnju sa umjetničkim akademijama iz regije i edukaciji studenata iz oblasti lutkarstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!