Brojni sadržaji povodom Dana Grada Sarajeva i 30. godišnjice početka opsade

Kultura 05. apr 202217:53 > 17:55 0 komentara

Izložbe, instalacije, izvedbe, koncerti. To su samo neki od sadržaja kojima kulturne institucije u Sarajevu proslavljaju Dan grada, 6. april, ali i 30. godišnjicu početka opsade.

Povodom očuvanja sjećanja na građane Sarajeva, koji su ubijeni tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine, fotografija velikog formata Vanje Čerimagića “Duhovi Sarajeva” postavljena je na zgradi Historijskog muzeja BiH.

“Fotografska kompozicija ‘Duhovi Sarajeva’ je memento na vrijeme patnje tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1996. Ona je svojevrsno svjedočanstvo o licima koje više nema”, kazao je Čerimagić.

U okviru „Dana sjećanja – 30 godina od početka opsade Sarajeva” u kinu Meeting Point, publika ima priliku pogledati retrospektivne filmove o opsadi Sarajeva. Sa druge strane, u Aleji snajpera, otvorena je izložba fotografija „Shooting in Sarajevo“ italijanskih autora Roberte Bjađareli i Luidžija Otanija. Ova izložba je nastala na osnovu istoimene knjige, a bavi se opsadom Sarajeva

“Sve fotografije su nastale na mjestima koja su bila najčešća mjesta stradanja Sarajlija i Sarajki u periodu opsade od strane snajperskih hitaca, zbog toga smo i postavili izložbu u Aleji snajpera da bude simbolično”, kazala je Hana Bajrović, Modul memorije.

Narodno pozorište Sarajevo je sa grupom autora i umjetnika, u Kulovića ulici, postavilo instalaciju na bijelim platnima koji su Sarajlije štitili tokom opsade od snajpera. Na platnima su bili sadržaji, poput videa, fotografija i natpisa. Osim toga, u sali Narodnog pozorišta Sarajevo uz učešće Sarajevske filharmonije i Hora opere NP upriličen je koncert solidarnosti sa građanima Kijeva i izraženo poštovanje za sve žrtve rata u Sarajevu.

“Početkom opsade formiran je Sarajevski ratni teatar i kao takav je jedina pozorišna institucija u Evropi nastala u uslovima rata. U Narodnom pozorištu, u Kamernom teatru 55, u Pozorištu mladih kao i širom grada odigrano je preko 100 teatarskih premijera”, kazala je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

Tokom opsade Sarajeva odigrano je preko 2000 predstava i sve te predstave su imale publiku. Realizovani su i festivali poput Sarajevske zime i festivala MESS – dodala je gradonačelnica Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!