Car Edip: Drama koja se gleda na dah i ostavlja bez daha

Kultura 13. jan 202213:57 > 16:16
N1 BiH

Najstarija i najveća teatarska kuća u našoj zemlji, Narodno pozorište Sarajevo, nastavlja sa premijerama. Drama “Car Edip” u adaptaciji i režiji slovenačkog reditelja Diega De Bree premijerno će biti izvedena sutra, 14. januara, dok je prva repriza dan kasnije.

“Car Edip” je jedna od najznačajnijih antičkih ili grčkih tragedija, prvi put izvedena oko 429. godine p.n.e. Predstava se realizuje u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

Narodno pozorište prije početka rada na drami objavilo je otvoreni poziv za glumce do 35 godina. Na audiciji su izabrani: Emir Fejzić, Dino Bajrović, Damir Čobo i Damir Mašić. Pored njih još igraju i : Izudin Bajrović, Mediha Musliović.

Vedrana Božinović, direktorica Drame N.pozorišta istakla je da je “Car Edip”, univerzalno poznata priča.

“Čak i oni koji ne idu u pozorište i nisu ljubitelji grčkih klasika, znaju da je to čovjek koji je napravio djecu svojoj majci i ubio svoga oca. Pozorište nije tu da ponudi  dajdžest verziju lektire, niti da vam glumci sa scene lijepo govore velike klasične rečenice velikih klasičnih autora. Pozorište je tu da bude oštro, precizno kao skalpel, secira pojedince, društvo, da preispituje opšte vrijednosti i postavlja pitanja”, kazala je Božinović.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo istakao je da nekako uvijek u nekim teškim, prelomnim, trenucima ili epohama koje su neizvjesne ili nam donose budućnost sa velikim iščekivanjem ili zebnjom, a ujedno tražimo odgovore za ono što je u prošlosti, mi se vraćamo klasici.
“Ovaj naslov, ova podjela, ovaj gostujući autorski tim, u koprodukciji sa Festivalom MESS iz Sarajeva pada na našu jubilarnu sezonu, 100 godina postojanja Narodnog pozorišta Sarajevo”, poručio je Mustafić

Nihad Kreševljaković, direktor MESS Festivala, je rekao da je siguran da će ovo biti jedna od onih lijepih referenci u tom ogromnom broju predstava koje je Festival MESS producirao i koproducirao u posljednjih 30/40 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad