Danas je Međunarodni dan muzeja: Pitali smo koliko ih često Sarajlije posjećuju?

Kultura 18. maj 202219:13 0 komentara

Širom svijeta obilježava se 45. Međunarodni dan muzeja. U Bosni i Hercegovini, pripremljene su raznovrsne radionice i cjelodnevni programi, čime se želi povećati posjećenost, te podsjetiti na društveni i kulturni značaj muzeja.

Svoja vrata otvorili su muzeji širom Bosne i Hercegovine. Duhovi Sarajeva, Treći raj, 15 godina, Mi izbjeglice, Ay carmela, samo su neke od stalnih postavki Historijskog muzeja Bosne i hercegovine. Organizovane su i cjelodnevne radionice i programi, kroz koje će se učenici osnovnih i srednjih škola upoznati sa bogatim kulturnim bogatstvom.

”Rad sa mladima prezentiramo kao najjaču moć muzeja. Ideja je da kroz različite programe, ovaj dan pokažemo koliko je važno da publika kontinuirano posjećuje muzej, da bude uključena u muzejske programe i da doprinosi očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine”, rekla je Elma Hodžić iz Historijskog muzeja BiH.

Muzej Jevreja Bosne i Hercegovine, jedan je od najposjećenijih muzeja u Sarajevu. U glavnom gradu, još 19 njih čuva zanimljivu istoriju i kulturu naroda koji je ovdje vjekovima živio. Pitali smo Sarajlije koliko često oni idu u muzej?

”Da budem iskren, nikako. Eto nedavno sam bio zato što se snimao film Kotlina, Denisa Tanovića, pa sam bio i obišao. Znači da sam ipak bio dva puta, ali kao statista na snimanju, ali ovako iz čista mira, kao rođeni Sarajlija nisam otišao”, jedan je od odgovora.

”Slabo iskreno”, kaže jedan od anketiranih.

”Pa Boga mi nisam od školskih dana”, kaže jedan Sarajlija.

”Ljudi misle da i to ne valja, k'o što nam ne valja ništa”, još je jedan od odgovora.

Predstavljajući tri izložbe, i u muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Međunarodni dan obilježili su 14. maja, uz Evropsku noć muzeja. Brojni noviteti, koji će uskoro zaživjeti u ovoj zgradi, usmjereni su ka istraživačima istorije umjetnosti.

”Za sada imamo prostorije renovirane za prvu javnu biblioteku i čitaonicu, specijalizovanu za savremenu umjetnost, koja će da služi kao otvoreni resurs svima onima, istraživačima, studentima, umjetnicima, koji žele da se bave i istražuju savremenu umjetnost, uz našu dokumentaciju i hemoroteku koja je čuvana unazad 50 godina i koja je dragocjen materijal kada je u pitanju istorija umjetnosti ovih krajeva. Pored toga, i istrazivački centar za savremenu umjetnost, koji će uskoro da zaživi i koji će da bude neka vrsta podrške svim istraživačima”, kazao je Mladen Banjac, iz Muzeja savremene umjetnosti.

Muzej Hercegovine, Semberije, Rodna kuća Ive Andrića, Olimpijski, Zemaljski, Zavičajni, samo su neki od muzeja koji govore od bogatoj istoriji ovih prostora. Iako je tokom pandemije, broj posjetitelja značajno smanjen, kako navode iz muzeja, dobra vijest je da se publika polako vraća u muzeje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!