Danis Tanović: Da nazovemo Fadila i kažemo da nas posl'o Asim

Kultura 27. apr 202120:42 > 20:48 0 komentara
Danis Tanović (Fena)

Danis Tanović, režiser i za sada jedini oskarovac iz Bosne i Hercegovine "predložio" je članovima Udruženja filmskih radnika rješenje za njihove probleme. Te kako stati u kraju maćehinskom odnosu države prema umjetnosti.

Poznato je da filmska industrija u BiH decenijama funkcioniše bez adekvatne finansijske podrške. Čak ni resorni ministri nisu spremni izdvojiti minutu vremena kako bi saslušali projekte od nacionalne važnosti. Da je tako svojedoči rediteljka Jasmila Žbanić. On je izjavila kako šest godina nije mogla dogovoriti sastanak sa federalnom ministricom kulture Zorom Dujmović.

Međutim, u državi mnoge se stvari rješavaju ispod stola. Zna to i Tanović. On je na zvaničnom Twitter nalogu “predložio” rješenje za muke filmskih radnika.

Danis Tanović i rješenje muka

“Predlažem članovima Udruženja filmskih radnika da i mi nazovemo Fadila i kažemo da nam je rek'o Asim da se javimo”.

Njegov komentar ubrzao je izazvao odgovor drugih korisnika ove društvene mreže.

Tanoviću je poručeno da mora znati “kodnu riječ”. Da bi “uspio poziv” federalnom premijeru. Također, jedan tviteraš je napisao: “Al koji Asim?”, jasno se referirajući na izjavu Asima Sarajlića.

Naime, Fikret Hodžić, optuženi u Aferi Respiratori, poslao je Fadilu Novaliću poruku. Koja je danas pročitana u Sudu BiH.

“Selam, gospodine Novaliću. Fikret Hodžić je. Asim mi je rekao da Vam se javim oko respiratora. Kada budete imali vremena, javite se”. Na šta je Novalić nakon nekoliko minuta odgovorio sa “OK”.

Šta je odgovorio Sarajlić?

Asim Sarajlić je odbacio da je on taj “Asim” koji se spominje u poruci. Kazao je “da ima mnogo Asima”.

Nakon godina šikaniranja… Ostaje da se vidi da li će filmski radnici, ali i drugi umjetnici, nastaviti vjerovati u institucije države. Pokušavajući na transparenten načine doći do sredstava za svoje projekte.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!