Deseta jubilarna izložba fotografija Esada Ese Lukača – “Opet sam sanjao Sarajevo”

Kultura 04. apr 202412:45 0 komentara
Esad Eso Lukač

U petak 5. aprila, na dan godišnjice opsade Sarajeva, u galeriji Centra kulture i mladih, Općine Centar, održat će se jubilarna 10. samostalna izložba fotografija autora Esada Ese Lukača pod nazivom "Opet sam sanjao Sarajevo".

“Izložbu posvećujem svim onim, koji iskreno vole ovaj grad, a posebno onim građanima koji su u najtežim trenucima opsade i granatiranja Sarajeva, ostali tu da zajednički dijele sudbinu, a puno njih je dalo svoj život za njegovu odbranu”, rekao je Lukač za N1.

Prva izložba, održana je 6. aprila 2015. godine na jubilarnu 70. godišnjicu oslobođenja Sarajeva u gradskoj Vijećnici pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i nekadašnjeg gradonačelnika Ive Komšića (na molbu, tadašnjeg direktora Vijećnice Adija Dedivića, produžena je do kraja juna).

Za tih 80 dana izložbu je, prema procjenama direktora, vidjelo približno 20.000 posjetilaca, turista i učenika škola koji su je, kolektivno posjećivali.

Posljednje izlaganje je bilo prije nekih 15-tak dana u crnogorskom gradu Baru. Ova izložba je bila postavljena u sklopu potpisivanja Memoranduma o bratimljenju Grada Sarajeva i Općine Stari Grad Sarajevo sa gradom Barom.

Izložbu je, kako nam je rekao Lukač, neplanirano otvorila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Izloženo je 20 fotografija, snimljenih u periodu od 2010. do 2020. godine u Sarajevu. Štampane su na fotografskom platnu dimenzija 70×105 i 60×90 cm. Fotografije su postavljene na blond ramu i sve su uokvirene.

N1

Na plakatu za najavu izložbe je i čuvena fotografija zaljubljenog para, iz sarajevske Vijećnice, napravljena 1992. godine.

“Pokušao sam nakon rata da nešto saznam ili pronađem ovo dvoje mladih, ali nisam uspio. Mislim da je bio kraj oktobra i činilo mi se da se u ruševinama Vijećnice još osjećao miris gareži i zapaljenih knjiga, a njima to nije smetalo. Vjerovali su u ljubav i da je ovo prolazno, a da će jednog dana, Vijećnica ponovo blistati u svojim zlatnim bojama”, rekao je ranije Lukač.

Lukač je do sada imao više od 30 samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!