Divan gest učenika: Napravili izložbu “Stjepo i prijatelji” u čast profesora koji je otišao u penziju

Kultura 03. okt 202317:07 > 19:05 0 komentara
N1

U Galeriji Srednje škole primjenjenih umjetnosti u Sarajevu otvorena je izožba "Stjepo i prijatelji". Na ovaj način škola i učenici, su se željeli zahvaliti za predanost u radu, profesoru Stjepi Gavriću, koji je otišao u penziju. Izložba će biti postavljena do 20. oktobra.

Nakon 37 godina rada u Srednjoj školi primjenjenih umjetnosti, akademski kipar Stjepo Gavrić je otišao u penziju. Izložbom “Stjepo i prijatelji”, škola i učenici su se željeli zahvaliti profesoru za predanost u radu.

“Htjela sam da pokažem kako je taj njegov pedagoški rad bio uspješan i plodan, a najbolji pokazatelj su ove skulpture koje su u drugim materijalima, tehnikama… totalno drugačije. Podržavao je uvijek individualnost svojih učenika, davao im je punu slobodu”, kaže Elma Alić Šobot – direktorica škole.

Na ovoj izložbi su predstavljeni radova profesora i akademskog kipara Stjepe Gavrića, kao i po dva rada njegovih devet najuspješnijih učenika.

“Direktorica se sjetila da napravimo izložbu, mojih radova i mojih prijatelja, kolega, koji su nekada bili moji učenici, a kipari su. I sad se opraštam od svojih kolega, učenika… Dirljivo je“, rekao je Stjepo Gavrić.

Stijepo Gavrić je rođena u Tuzli. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom završava Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu – Odsjek Kiparstvo. 37 godina je bio nastavnik na Odsjeku Vajarstvo. Sada, na njegovom mjestu je njegov učenik, kipar Adis Lukač, koji je kazao da mu je to čast ali i odgovornost.

“Zaista mi je zadovoljstvo da ću nastaviti neki njegov put, rad, sa nekim svojim začinima sa novim generacijama koje nam dolaze i mislim da ću uspjeti da nastavim i opravdam ono što me je Stjepo i naučio i što sam sam razvio, da nastavim lijepo priču”, dodao je Adis Lukač – profesor .

Lukač je i dodao da umjetnik ne ide u penziju, profesor ide, ali umjetnik nikada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!