Dramska predstava “Ivanov” na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu (VIDEO)

Kultura 05. dec 202216:42 0 komentara
N1

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, 9.decembra, premijerno će biti izvedena dramska predstava "Ivanov" u režiji Paola Magellia. Čehov je ovu dramu, u četiri čina, napisao sa 27 godina i to u samo 9 dana. Prva repriza je dan kasnije.

Paolo Magelli, donosi duh ruske književnosti i predstavlja Čehovljevog Ivanova kakvog publika do sada nije imala priliku vidjeti.

“Strašno mi je važno bilo to raditi jer je to jedini teskt Čehovljev kojeg nisam nikad u životu radio. I to mi je bilo važno raditi u Sarajevu koji je grad kojeg neizmjerno volim”, kazao je reditelj Paolo Magelli.

Ovaj tekst postavlja pitanja o životu. Zašto mora biti tako fragilan? Zašto kada dođemo do nekog saznanja mi umiremo? Aleksandar Seksan, koji tumači glavni lik, kazao je da mu je ovaj proces bio emotivno iscrpljujuć.

“Znate ono, morate da izvadite iz svih fioka u kojima imate ta neka emocionalna pamćenja, sve one najgore i najtužnije momente koje ste preživjeli u životu i da bi to prenijeli na scenu i ja mislim da sam djelimično u tome uspio”, dodao je glumac Aleksandar Seksan.

“Ivanov” je priča o nama samima: priča o običnim ljudima, o običnim situacijama, u kojima uz dozu humora iskazuje tugu našeg postojanja.

“Također se nadam da smo uspjeli nešto, a to je da upravo radi toga progovorimo o ovom našem vremenu, te smo stoga, povjerili glumcima zapravo u dramaturškom i redateljskom prosedu da donesu neku vlastitu istinu na pozornicu, svoje emotivne svjetove, svoja životna iskustva unutar zadanih dramskih situacija koje imamo”, smatra dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

A njihovi likovi su itekako dinamični.

“On je hulja, svinja, uljez, nitkov, čovjek bez svoje ličnosti. U ovom vremenu u kojem je sada”, kazao je glumac Zijah Sokolović.

“Željna je života puna je života, ali onog trenutka kada je prestane voljeti, kada shvati da je on prestao voljeti, tog momenta i njen život u suštini završava”, dodala je Amra Kapidžić.

U ovoj dramskoj predstavi nema heroja. Nema krivaca – svako je odgovoran za sebe i svako svojom vlastitom sebičnošću određuje svoju sudbinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!