Emir Hadžihafizbegović ostaje direktor Kamernog teatra 55

Kultura 08. sep 202211:34 3 komentara
Emir Hadžihafizbegović (N1)

Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović ostaje direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu, potvrdili su to iz ove kulturne institucije.

Ova odluka je donesena na sjednici Upravnog odbora Kamernog teatra 55, a koja je održana 2. septembra 2022.

Smjena Hadžihafizbegovića je u maju ove godine zatražio Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, a u dopisu je kao razlog navedeno to da je bh. glumac lažno prijavio da nije član političke stranke iako u Predsjedništvu Stranke demokratske akcije (SDA).

Navedeno je i to da je Hadžihafizbegović prekršio konkursnu proceduru u kojoj je jasno navedeno da osoba koja je na izvršnim pozicijama ne može biti član nijedne političke stranke.

Čampara: Smjenu Emira Hadžihafizbegovića traži Ured za borbu protiv korupcije

Uprkos tome, smjena se nije desila, a Hadžihafizbegović je to sve ranije u gostovanju na N1 nazvao lakrdijom, dodavši da ono što su oni napravili u Kamernom teatru u zadnjih pet godina dovelo ih u najboljih pet na Balkanu, ne samo u regiji.

“Za nepunih šest godina, osvojili smo 131 nagradu na raznim festivalima u regiji i inostranstvu. Napravili smo 18 premijera, odigrali 700 predstava, 130.000 gledalaca. Najuspješniji dani Kamernog od osnivanja. Ovo što se desilo je jedna groteska i nešto što govori o atrofiji kulturnog kruga Sarajeva, koja uglavnom dolazi iz KS i poslanika koji ne poznaju šta je teatar. Ne mogu da vjerujem da je naš izvještaj prošao Upravnim, Nadzorni i Vladu, Ministarstvo finansija, i glasanje je samo formalnost”, rekao je tada Hadžihafizbegović.

Kome smetaju imena Emir Hadžihafizbegović i Aleš Kurt?

On je tada gostovao sa Alešom Kurtom za kojeg su naveli da će biti smijenjen sa pozicije direktora SARTR-a što se i desilo. Sada je za direktoricu SARTR-a imenovana glumica Maja Salkić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare