Festival Baščaršijske noći počinje u ponedjeljak 1. jula, posjetitelje očekuje bogat probram

Kultura 28. jun 202415:15 0 komentara
Bosanski kulturni centar KS

Festival Baščaršijske noći počinje u ponedjeljak, 1. jula, a Zoster, Nermin Puškar, Amira Medunjanin, Jelusick (Dino Jelusić) i Damir Avdić alias Diplomatz, samo su neka od muzičkih imena koja će nastupiti na 28. izdanju Festivala.

Ove godine otvorenje Festivala će biti u znaku mladih urbanih hip-hop izvođača. Tako na pozornicu u atriju sarajevskog BKC-a 1. jula stižu Katarza, Geko, Black Beriz i DJ Kaizen zajedno sa gostima iznenađenja.

“Posebnost i moć ovih mladih hip-hop autora leži u tematici njihove lirike koja uz dozu humora predstavlja ono što zovu ‘keep it real’, autentični glas urbane generacije”, saopćili su organizatori.

Bosanski kulturni centar KS

Četiri dana kasnije, na otvorenoj ljetnoj pozornici koja će biti postavljena u ulici Zelenih beretki, s bendom koji čine muzičari iz BiH i Slovenije, nastupit će Nermin Puškar. Kao predgrupa će na koncertu nastupiti bend Tetak 13, petočlana ekipa koja izvodi energični autorski rock repertoar.

Svi ljubitelji hard rock i alternativne muzike, moći će posjetiti koncertnu pozornicu u Kinu Bosna na kojoj će u okviru svojevrsnog rock'n'roll vikenda, u petak 19. jula nastupiti bend Jelusick, dok će dan kasnije na istoj pozornici nastupiti Damir Avdić alias Diplomatz.

“Jelusick su prograsivni hard rock bend koji predvodi, trenutno vjerovatno jedan od najboljih vokala u regiji, Dino Jelusić (bivši član mega popularnog benda Whitesnake i benda Trans-Siberian Orchestra. Učestvovao je kao član žirija i kao mentor u ovogodišnjem muzičkom showu The Voice, jednom od najvećih međunarodnih televizijskih takmičenja). U okvirima žanra koji sviraju Jelusick je teško usporediti s bilo kojim bendom na ovim prostorima, kako vokalno, tako i autorski i izvođački”, saopćeno je.

20. jula na festivalsku pozornicu u Kinu Bosna stiže Damir Avdić, urbani pjesnik sa električnom gitarom, bh. kantautor sa slovenskom adresom.

Kultni mostarski bend Zoster dolazi u Sarajevo 24. jula predstaviti novi album “Najgori”, kao i presjek singlova iz dva desetljeća duge karijere. Koncert će biti održan na otvorenoj ljetnoj pozornici koja će biti postavljena u ulici Zelenih beretki.

Ovogodišnje Baščaršijske noći imat će i atmosferu i dozu teatarskog spektakla i glamura. Pozorišni dio programa otvara kultna predstava “Umri muški” koja će biti izvedena u velikoj dvorani sarajevskog BKC-a, 26. jula. Likovi Eve, Brune i Marija u briljantnoj interpretaciji Tatjane Šojić, Admira Glamočaka i Senada Bašića zajedno su na sceni više od 30 godine. U pitanju je najduže izvođena predstava u historiji bh teatra. Prvi put je izvedena 14. februara 1990. godine, kao diplomska predstava glumice Tatjane Šojić, te je od tada na repertoaru Kamernog teatar 55, uživajući status kultne predstave.

“Mladi bračni parovi koji su dolazili na premijeru i na ta prva igranja 90-ih godina, sada dolaze njihova djeca i dolaze i oni sa njima”, kazao je glumac Admir Glamočak. Ovo će ujedno biti i prvo izvođenje predstave pred publikom od nekoliko stotina gledalaca.

Hit predstava Enisa Bešlagića “Da sam ja neko” nedavno je u velikoj dvorani BKC-a imala svoju uspješnu premijeru, te potom čak sedam repriza, a u okviru Baščaršijskih noći doživjet će i svoje osmo i deveto izvođenje 20. i 21. jula. Ista monodrama/stand up će u okviru gostovanja Baščaršijskih noći biti izvedena i u Kozluku, 27. jula.

U završnici Festivala, doajen bh glumišta, Emir Hadžihafizbegović izvest će u velikoj dvorani BKC-a, 30. 7. svoj autorski projekat, monodramu “Sve je do nas”. Riječ je o pozorišnom komadu u kojem Hadžihafizbegović glumačkom izvedbom progovora o stanju duha koji je, kako smatra, pod ozbiljnom manipulacijom.

U predstavi igra profesora matematike koji je dobio otkaz jer je saopštavao surovu istinu i imao petlju da argumentima detektira našu devijantnu stvarnost i da progovori o preovlađujućem mentalnom narativu pohlepe, licemjerstva, pogubnih političkih igara, zapostavljenih vrijednosti prijateljstva, tradicije, kulture…

Festival Baščaršijske noći ugostit će i maestralnu Amiru Medunjanin koja će svojim nastupom 31. jula, na Centralnoj pozornici postavljenoj na upečatljivoj lokaciji preko puta Vijećnice, svečano zatvoriti program Baščaršijskih noći. Koncert će ujedno biti i prilika da Amira Medunjanin predstavi novi album pod nazivom “For Him and Her”, koji predstavlja svojevrstan omaž Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić.

Posjetioce očekuju i setovi sjajnih DJ-a, a bogat ovogodišnji program najbolja je pozivnica da prve dane ljeta i svoje slobodne večeri provedemo u Sarajevu uz programe Festivala Baščaršijske noći.

Kompletan program se može vidjeti na web stranici https://bascarsijskenoci.bkc.ba/bs/.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!