Filmski radnici i reditelji traže hitno razrješenje UO Fondacije za kinematografiju

Kultura 27. sep 202322:51 0 komentara
Shutterstock

Udruženje filmskih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine i Udruženje rediteljica i reditelja u BiH objavili su saopćenje za javnost u kojem se obraćaju  Vladi Federacije BiH sa zahtjevom za hitno razrješenje Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju.

“Upravni odbor Fondacije za kinematografiju pozvao je u svojoj objavi od 25.9.2023. korisnike poništenih konkursa na sastanak 27.9.2023., na kojem žele skupa s korisnicima pronaći ‘izlaz iz situacije u kojoj je blokiran rad Fondacije’. Paradoksalno je da se UO Fondacije obraća korisnicima umjesto Vladi FBiH, koja je uvidjela neregularnosti i poništila oba ovogodišnja konkursa Fondacije. Poništavanjem ovih konkursa, lista korisnika postaje irelevantna za donošenje bilo kakvih odluka vezanih za razrješenje situacije Fondacije. Napominjemo i činjenicu da je Upravni odbor Fondacije pod finansijskim nadzorom zbog načina utroška sredstava”, saopćili su iz Udruženja filmskih radnika u FBiH i članice i članovi Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

Podsjećaju da su UFRuFBIH i URiRuBiH se sa istim zahtjevom u nekoliko navrata zajedno i pojedinačno obraćali Vladi FBiH od samog imenovanja Antonia Beusa u Upravni odbor Fondacije.

Prvi put odmah nakon imenovanja u januaru 2021. godine, upozoravajući na sukob interesa i sve ostale prijetnje za bh. kinematografiju. Udruženja, kao i bh. filmski radnici, su upozoravali da je Pravilnik Fondacije, koji je ovaj sastav UO mijenjao, potpuno suprotan prirodi filmske produkcije i onemogućava rad najvećih bh. producentskih kuća”, navode.

Ponovo upozoravaju na činjenicu da UO Fondacije za kinematografiju, na čelu s njenim predsjednikom Antoniom Beusom i članovima Milanom Trivićem i Emirom Hadžihafizbegovićem (koji je već ranije dao ostavku na ovu poziciju), već duže vrijeme postupa u suprotnosti sa Odlukom o osnivanju, Statutom i odlukama Vlade Federacije BiH, odnosno ne djeluje u skladu sa ciljevima Fondacije.

“Ovaj UO Fondacije za kinematografiju od svog dolaska na poziciju svojim netransparentnim djelovanjem korumpira do tada postojeći sistem, te mijenja i interpretira pravila, dodjeljuje sredstva mimo važećih kriterija, mijenja Pravilnike tokom otvorenih poziva potpuno u suprotnosti sa svim uobičajenim i pozitivnim propisima i praksama u Evropi. Ističemo ponovo da je Fondacija za kinematografiju, uprkos Odluci Vlade FBiH o poništenju konkursa, promptno potpisala ugovore sa odabranim korisnicima i isplatila dio sredstava, znajući da će povrat novca biti otežan, ako ne i nemoguć. Također, ukazano je i na činjenicu da je Antonio Beus:  suvlasnik Art company d.o.o. koja je zastupnik agencije Agicoa za BiH, predsjednik Asocijacije za zaštitu audiovizualnih djela (APAW), predsjednik Udruge Filmske Industrije koja već 6 godina blokira prikupljanje autorskih i producentskih naknada od kablovske retransmisije, koje je do tada jedino Udruženje filmskih radnika u BiH uspjelo ikada naplatiti i isplatiti autorima i producentima, predsjednik Fondacije za kinematografiju FBiH preko koje raspolaže sredstvima iz budžeta za filmsku produkciju i komplementarne djelatnosti i bio je kandidat za člana Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH – jedna od rijetkih funkcija koja mu je (još uvijek) izmakla isključivo zbog autora koji se bore protiv očiglednog konflikta interesa i netransparentnog raspolaganja novcem budžetskih korisnika”, navode dalje u saopćenju.

Nezavisni producenti su se također nedavno obratili javnosti i Vladi FBiH s istim zahtjevom, podsjećaju, u kojem su ukazali i na to da je upravo radom ovih producentskih kuća postignuto da bh. kinematografija postane jedna od najuspješnijih privrednih grana u Bosni i Hercegovini, o čemu svjedoči činjenica da su bh. filmovi osvojili neke od najvažnijih i najrelevatnijih nagrada u svijetu filma. Prema tome, dalje navode, radi se o neupitnim i kontinuiranim rezultatima koji bi predstavljali uspjeh i za mnogo veće zemlje koje sistematski ulažu stotinu puta više sredstava u razvoj i prezentaciju ove kreativne industrijske grane.

“Posljednje obraćanje Udruženja filmskih radnika FBiH i bosanskohercegovačkih rediteljica i reditelja (Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Aida Begić, Pjer Žalica, Dino Mustafić, Srđan Vuletić, Nermin Hamzagić, Alen Drljević, Una Gunjak, Nedim Karalić, Tanja Miletić Oručević, Alen Šimić, Ratko Orozović, Ines Tanović, Nenad Dizdarević, Faruk Lončarević, Haris Pašović, Elmir Jukić, Selma Spahić, Sabrina Begović Ćorić) ranije ovog mjeseca, sadržavalo je isti ovaj zahtjev. Upozorili smo na kontinuirano obmanjivanje javnosti od strane Upravnog odbora Fondacije, koje za cilj ima sakriti brojne nepravilnosti u radu Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Zahtjevamo hitno razrješenje ovog saziva Upravnog odbora Fondacije i postavljanje novog Upravnog odbora i nove/novog predsjednice/predsjednika UO koji će raditi u interesu razvoja i unapređenja bosanskohercegovačke kinematografije. To je jedino ispravno rješenje ove situacije”, zaključuju u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!