Filozof: Hrvatski i srpski jezik neće preživjeti digitalno doba

Kultura 09. sep 202311:15 0 komentara
Shutterstock/ maRRitch

Filozof Boris Buden izjavio je da ni hrvatski ni srpski jezik neće preživjeti digitalno doba, kao ni većina drugih jezika."Osuđeni su na smrt", rekao je Buden na Festivalu alternative i ljevice (Fališ) u Šibeniku, čija je glavna tema postkomunistička tranzicija.

On je dodao da se u Hrvatskoj i u regionu mnogo priča o depopulaciji, za koju je kazao da je to „zapravo odumiranje nacije“.

Naveo je da istraživanja pokazuju da će 2030. godine u Hrvatskoj na svakih 100 radno aktivnih biti 40 starijih od 65 godina.

„Dakle, to je fajront, to je gotova stvar. Ima li neko ideju kako će to zaustaviti? Ideje nema i to je veliki problem“, ocijenio je Buden.

Podsjetio je da su u vrijeme osamostaljenja Hrvatske bile aktuelne krilatice „Hrvatska puška o hrvatskom ramenu“ i „Hrvatski novčanik u hrvatskom džepu“.

„Danas, niti je hrvatska puška o hrvatskom ramenu, niti je hrvatski novčanik u hrvatskom džepu, pristali smo na gubitak suverenosti i na vazalnu ulogu. Uostalom, nije to nikakvo čudo jer su na nekadašnji Trg republike u centru Zagreba vratili bistu bana Josipa Jelačića na konju. Pošto je i sam Jelačić bio vazal i antirepublikanac, prirodno je da je i ova država vazalska. Ambasada SAD-a u Zagrebu je pravo mjesto na kojem se odlučuje o svim bitnim stvarima. Odričemo se dijela svoje suverenosti u ime sigurnosti“, rekao je Buden.

Prema njegovim riječima, na prostoru nekadašnje Jugoslavije nije se desila tranzicija već raspad i haos.

„Naši ratovi su bili krvavi vjesnici permanentnog vanrednog stanja koji će se proširiti na cijeli svijet“, ocijenio je Buden.

Dodao je da vjera sve više učestvuje u javnom životu i postavlja zahtjev da kreira taj javni život.

„Na pojavnom nivou se čini da je vjere sve više, navodno 90 i ko zna koliko posto je vjernika, ali suštinski crkve su pune ateista, jer su navodni vjernici svoju vjeru transformisali u formu, u način života“, rekao je Buden.

Festival Fališ se održava od 6. do 9. septembra, ove godine po 11. put.

Plakati festivala u Šibeniku bili su prešarani velikim slovom X, a organizatori su taj vandalski čin na duhovit način pretvorili u „novi“ plakat Fališa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!