Galerija pod vedrim nebom: Brojni umjetnici okupljeni u Mostaru na izradi murala

Kultura 08. sep 202222:33 0 komentara
N1

Street Art festival 11. godinu zaredom održava se u Mostaru i okuplja umjetnike i ljubitelje ulične umjetnosti iz različitih krajeva svijeta čiji su radovi ponovo oživjeli ulice grada kao i zaboravljene i urušene prostore. Osim oslikavanja murala i grafita na atraktivnim lokacijama održan je i bogat popratni program.

Umjetnik i muralista Kartel iz Njemačke oslikava mural na fasadi jedne od mostarskih zgrada. Prvi put je u Mostaru pa je sretan što je dobio priliku i u ovom gradu izraziti svoje umijeće, jer ulična umjetnost za njega zauzima posebno mjesto u srcu.

“Volim kontrast u oblicima i bojama. Kombinujem tradiciju s primjesama modernog, jako mi je bitan zid, arhitektura, ovdje imamo veliki kontrast zida, arhitekture ali cijelog ovog mjesta. Mnogo je stvari koje se trebaju pripremiti za oslikavanje, ali za sam ovaj rad potrebno mi je oko pet sati”, pojasnio nam je umjetnik iz Njemačke.

Bezlične fasade novoizgrađenih objekata ili ruševina zajedno sa kolegama umjetnicima iz Austrije, Amerike, Italije, Finske i Španije pretvara u umjetnička djela, a osim murala, ove godine oslikavaju se i grafiti i edukuju mladi umjetnici.

“Interes je iz godine u godinu sve veći, mislim da Street Art Festival radi jako dobar posao na nekoj vrsti afirmacije i promocije ove kulture, tako da me je interes ovih mladih ljudi iskreno jako iznenadio”, istakao je Benjamin Čengić, edukator i umjetnik.

Vandalizam ili umjetnost? Mladi umjetnici će reći da su grafiti najljepša umjetnost, te da postoje razne vrste i oblici grafita, zbog čega treba razlikovati prava umjetnička djela od vandalizma.

Mostarski murali rađeni u okviru Street Art Festivala uvršteni su među najbolje svjetske murale globalne platforme Street Art Cities koja je Mostar prepoznala kao jedan od impresivnijih gradova ulične umjetnosti.

Na ulicama Mostara građani i turisti mogu vidjeti preko 200 murala što Mostar čini jednim od ljepših i većih galerija pod otvorenim nebom u regiji i Evropi.

Opširnije u priči Đenane Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!