“Gastarbajterske priče” u Historijskom muzeju BiH

Kultura 14. jun 202320:34 0 komentara
N1

Postavka "Gastarbajterske priče: S one strane Plive" rezultat je saradnje Muzeja Jugoslavije iz Beograda i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine iz Sarajeva.

U njenom fokusu su radnici i radnice iz Jugoslavije koji su krajem šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka odlazili na privremeni rad u inostranstvo.

“Zamišljena je kao jedna antropološka studija rada na terenu, gdje smo razgovarali sa ljudima koji su boravili u Njemačkoj, koji su nam poklonili svoje predmete, podjelili svoja iskustva i koje predstavljamo na izložbi. Izložba se sastoji od dokumenata iz Arhive BiH o životu rednika, ne samo u Njemačkoj, nego u inostranstvu, ali je Njemačka u prvom planu”, kazala je direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović.

“S one strane Plive” je naziv jedne od najlepših pjesama. Stihovi „Svaka tuđa zemlja, tuga je golema” često su se pjevali na druženjima jugoslovenskih radnika u inostranstvu.

“Mi smo kombinovali historijski narativ i podatke sa privatnim pričama. Sama izložba je koncipirana da nešto što je jedan stabilan, fiksiran, dovdimenzionalni narativ bude donekle izmjenjeno, začinjeno i dopunjeno onime što su lične priče. Te lične priče su jako kompleksne”, dodala je kustosica Muzeja Jugoslavije Aleksandra Momčilović.

Prva verzija projekta ,,Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče” predstavljena je u Muzeju Jugoslavije 2016. godine. Izložbu u Historijskom muzeju čine istraživanja, razgovori sa radnicimarazličitih profila, kao i sa njihovom djecom, a važan segment predstavljaju i arhivska istraživanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!