Gaudijevo nedovršeno remek-djelo “Sagrada Família” je konačno pri kraju: Nakon 141 godinu

Kultura 11. okt 202314:23 0 komentara
Pixabay

Simbol grada Barcelone, katedrala poznata kao la Sagrada Família, ima mnoga obilježja klasične gotičke arhitekture, što bi neke nesuđene gledaoce moglo navesti da povjeruju da je srednjevijekovnog porijekla. Međutim, ova bogomolja s mnogo kula je zapravo moderno remek-djelo koje je još uvijek u izgradnji čak 141 godinu nakon svog temelja 1882. A sada je konačno pri kraju.

Projekat izgradnje je prošao kroz poteškoće u finansiranju, Španski građanski rat i smrt njenog genijalnog arhitekte Antonija Gaudija. Ove jeseni završeno je nekoliko najviših tornjeva, što je označilo još jedan korak u velikom projektu koji se protegao kroz tri stoljeća.

Gaudi je bio vodeći razvijač stila poznatog kao katalonski modernizam, arhitektonskog stila iz kasnog 19. vijeka sličnog secesiji, ali s katalonskim okusom. Preferirali su se prirodni motivi i vrlo razrađeni dizajni, s idejom da se ovi radovi dopadaju običnom čovjeku.

Gaudi je započeo la Sagrada Familia sa fasadnim prikazom Rođenja, detaljnom skulpturalnom kreacijom koja je trebala biti nastavno sredstvo za one koji nisu mogli čitati Bibliju.

Arhitekta je umro 1926. godine, ali su radovi na još nedovršenoj crkvi nastavljeni. Prekinut je uništenjem Španskog građanskog rata, iako je zgrada preživjela. Tada su ga mučili problemi finansiranja i česte promjene arhitekata koji su vodili projekat. Od 2023. godine još uvijek je nedovršena.

unsplash

Gaudi je planirao izgradnju 18 tankih tornjeva u čast biblijskih ličnosti: po jednu za svakog od 12 apostola, četvoricu evanđelista, Djevicu Mariju i Isusa. Potonji će biti prekriven krstom kada se završi. U januaru 2023. godine završene su kule “Evanđelista” za Luku i Marka.

U septembru su dodane pretposljednje statue na Mateja i Ivana. Matej je predstavljen ljudskom figurom, dok je Ivan prikazan simbolom orla. Marka i Luku ranije su u ikonografiji predstavljali kao lava, odnosno vola. Ove četiri kule su u centralnoj grupi dizajna i visoke su 135 metara. Ostalo je još samo par njih da se završe.

Oni u koji su u Barceloni su dobrodošli da prisustvuju slavljeničkoj misi 12. novembra 2023. U međuvremenu, prolaznici će uživati u kulama osvijetljenim za praznike, piše MyModernMet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!