“Gidionov čvor” – krik, vapaj i molba da se progovori

Kultura 24. maj 202314:45 0 komentara
Scena MESS

Večeras će na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, biti premijerno izvedena predstava "Gidionov čvor" u režiji Selme Alispahić. Predstava se, između ostalog, bavi problemima vršnjačkog nasilja. Reprizna igranja zakazana su za 26. i 27. maj.

“Gidionov čvor” je društveno-odgovorna predstava, koja tematizira jednu od trenutno najaktuelnijih pitanja i problema, a tiču se školskog sistema, vršnjačkog nasilja, slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja te odgovornosti i jednih i drugih.

“Gidionov čvor to je jedan čvor koji se kroz ovu predstavu pokušava raspetljati, ali predstava ne nudi taj neki konačni odgovor u kojem mi možemo donijeti neki zaključak i mislim da to daljnje raspetljavanje tog čvora, u kojem svi živimo, a posebno mladi, ostavljeno publici da ga raspetljava nakon predstave”, kazao je dramaturg Adnan Lugonić.

Ovom predstavom žele pokrenuti važna pitanja – Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih slušamo? Koliko se nastavnici mogu baviti svakim djetetom?

“Ova predstava nema namjeru da podučava, nego bi smo željeli da nakom predstave, i publika i autorski tim, pronađemo bolje načine u odnosim sa djecom, sa roditeljima, prijateljima…”, dodala je glumica Džana Džanić.

Iako su predstavu počeli raditi početkom aprila, prije stravičnih događaja u Srbiji, tema je uvijek aktuelna. No, o njoj se šuti. Ova predstava je krik, vapaj, molba, ali i molitva da se konačno progovori.

“Kad sam pročitala tekst shvatila sam da je to priča koju baš ja moram da ispričam, jer teme koje otvara ovaj tekst, mi ih svi živimo i vrlo često mislimo da su daleko od nas, da se to nekom drugom dešava, a onda kad vam vaše lično djete prolazi kroz djelove ove priče onda kažete da imate dužnost, i kao umjetnik i kao čovjek, da, ne progovorite nego da vrištite”, kazala je glumica i rediteljica predstave Selma Alispahić.

Ovom predstavom žele pokrenuti dijalog. Natjerati mlade da progovore o svemu onome što ih tišti. “Gidionov čvor” je namijenjen, prije svega, roditeljima i nastavnicima, jer govori o dva stuba društva, a to su upravo porodica i obrazovanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!