“Gidionov čvor” na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Kultura 20. sep 202315:39 0 komentara
N1

Nakon premijere koja je 25. maja ove godine održana u Pozorištu mladih Sarajevo, predstava "Gidionov čvor" u režiji Selme Alispahić uspješno je nastavila svoj teatarski život. Ovaj koprodukcijski projekat Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja "Intermezzo" izazvao je veliko interesovanje javnosti, ali i zvaničnih institucija koje su prepoznale važnost preventivnog bavljenja najosjetljivijim temama i pitanjima, a koje su dijelom života mladih ljudi i adolescenata.

Upravo tim povodom, na inicijativu Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja te u partnerstvu Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a na čelu sa ministricom Hota Muminović, organizovana su tri izvođenja ove predstave za članove instituta, a bit će realizovana 21. septembra u 20 sati, te 22. septembra u 18 i 20 sati, u Pozorištu mladih Sarajevo.

N1

U predstavi “Gidionov čvor”, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju do tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i profesorica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih. Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopšte mogu baviti svakim djetetom pojedinačno? Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

N1
N1

Glumica i rediteljica predstave, Selma Alispahić, izrazila je zahvalnost javnosti koja je propoznala važnost bavljena ovim temama kroz teatar: “Vrlo je značajno kada jedan teatarski čin bude prepoznat kao društveno odgovoran i kada oni koji donose odluke i učestvuju u odgoju i obrazovanju mladih podrže izvodjenje ovakve jedne predstave kao što je Gidionov čvor, a u svrhu podizanja svijesti o gorućim pitanjima koja se tiču mladih generacija. Zajednički moramo djelovati jer smo svi podjednako odgovorni i stoga je izvođenje predstave u ovom partnerstvu značajna gesta kojom se podržava umjetnost i njen potencijal pokretača društvenih promjena.”

U predstavi “Gidionov čvor” igraju: Selma Alispahić i Džana Džanić.

Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. Rediteljica predstave je Selma Alispahić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!