Godišnjica smrti romantičarskog velikana, Frederica Chopina

Kultura 17. okt 202215:00 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Na današnji dan, 1849. umro je veliki poljski kompozitor i jedan od začetnika romantičarskog pokreta, Frederic Chopin. Sahranjen je u voljenom Parizu, a po njegovoj želji, srce mu je sahranjeno u Poljskoj.

Frederic Chopin je rođen u blizini Varšave u martu 1810. godine, bio je veliki poljski kompozitor i jedan od glavnih predstavnika romantizma.

Već sa šest godina je naučio svirati klavir, a sa sedam godina je ima dva komponovana djela, dvije poloneze.

Kada je navršio osam godina, počeo je da održava svoje koncerte, a u Varšavi je bio poznat kao čudo od djeteta koje je već u ranom djetinjstvu nastupalo po aristokratskim zabavama.

Završio je svoje muzičko obrazovanje i komponovao  svoja ranija djela u Varšavi prije nego što je napustio Poljsku u dobi od 21 godinu i preselio se u Pariz nakon čega je održao samo 30 javnih nastupa, preferirajući intimniju atmosferu salona.

Chopin je postao prijatelj sa Franzom Lisztom, a njegovom djelu divili su se mnogi savremeni kompozitori od kojih je jedan Robert Schumann.

Bio je prvi kompozitor koji se isključivo posvetio klaviru: svako djelo koje je komponovao, bilo kao solo instrument ili u kombinaciji s drugim instrumentima bilo je za klavir. Ističe se da je većina njegovih solo djela kraćih formi, obzirom da su improvizatorske naravi.

Kompozitor koji je vjerovatno napisao najljepšu muziku za klavir u historiji, pisao je i zbirke igara od kojih je: 13 poloneza, 56 mazurki, 15 valcera, kao i 4 balade, fantazije i 4 skerca (mnoge su posthumno objavljene).
Njegovih 27 etida donijele su prekretnicu u ovoj muzičkoj formi – zahvaljujući Chopinu etide su dobile i koncertnu ulogu.

Uveo je nove tehničke forme u interpretaciji djela– slobodan duh i promenljivost tempa zbog čega izvođenje njegovih kompozicija podrazumijeva veliku spremnost, kako tehničku tako i interpretatorsku. Svojim stvaralaštvom je pomjerio granice tog instrumenta.

Većinu svog života Chopin je bio lošeg zdravlja. Umro je u Parizu 17. oktobra 1849. u dobi od 39 godina, pretpostavlja se od perikarditisa pogoršanog tuberkulozom.

Sahranjen je na groblju Père-Lachaise u Parizu, međutim, njegovo srce prenijeto je u Poljsku i uzdiano je u jedan od stubova varšavske crkve Svetog Krsta.
Chopinova poslednja poruka je glasila „Ibi cor meum ubl patria mea” – “Ondje je moje srce gdje je moja domovina“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!