“Građani Srbije žele na RTS-u vidjeti ‘Quo vadis, Aida?’ i film o NATO-u”

Kultura 13. jun 202214:06 > 20:04 0 komentara

Postoje poželjne i nepoželjne teme na Javnom medijskom servisu evropske Srbije. Nepoželjne su sve koje govore o političkoj odgovornosti u Srbiji i opravdani je strah da emitovanje takvih filmova blokiraju (ne)odgovorni političari. "Quo Vadis, Aida?" i "Srbija i NATO: vrijeme za pomirenje" imaju istu sudbinu na RTS-u – nema ih, stoji u saopštenju Institut za evropske poslove Srbije.

Iz Instituta se kazali kako “reaguju na, sada već prepoznatljivu, malicioznu retoriku Javnog medijskog servisa, koga plaćaju svi građani Srbije, koji u svom saopštenju o neemitovanju filma „Quo vadis, Aida?“, naglašava da ‘O prikazivanju Aide na RTS-u ne odlučuju ni Žbanić ni Vučić. Prvo, postoji zainteresovanost građana Srbije da film vide. Mi smo među njima i vjerujemo da je opravdan zahtjev koji upućujemo urednicima programa na RTS-u da u dogledno vrijeme kupe prava za emitovanje i prikažu višestruko nagrađivani film koji na mikro nivou oslikava zlo koje smo kao društvo trpjeli devedesetih. Film može otvoriti vrata dijalogu u našem društvu, ali i da bude opomena da se takav zločin, genocid u Srebrenici, ne ponovi”.

“Kao društvo koje stremi razvijenom, demokratskom i sistemu zasnovanom na pravdi, dijalog o uzrocima i posljedicama ratova devedesetih nam može pomoći da se suočimo sa zločinima, odgovorne izvedemo pred lice pravde i da nam rane zarastu. Vjerujemo da bez istinskog razumijevanja, pokajanja, iskupljivanja i izgradnje dugoročnog mira, nema ni budućnosti našeg društva i Srbije”, poručili su iz Institut za evropske poslove Srbije.

Drugo, Institut je imao iskustva o kojem Žbanić govori. Iako je glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Stefanović „odobrio“ za objavljivanje dokumentarni film „Srbija-NATO: vrijeme za pomirenje“, godinu i po dana kasnije RTS, „nije našao vremena za emitovanje“ filma.

“Kako film govori o odnosima Srbije i Alijanse, ali i uzrocima i posljedicama NATO-bombardovanja, fokusira se na saradnju koju danas, nekada zaraćene strane, razvijaju od vojne do naučne, sugerisano nam je iz više izvora iz RTS-a da se film neće emitovati zato što je „politički osjetljiv“. Drugim riječima, ono što Jasmila Žbanić kaže, a RTS demantuje, djeluje nam da se ipak uređivačka politika RTS-a djelimično kreira i na Andrićevom vijencu”, naveli su iz Instituta te dodali:

“Kako više nećemo čekati sekretaricu Vesnu da nam kaže još jednom da je Stefanović ‘odobrio’, ali ‘da se čeka datum’, predstavljamo vam dokumentarni film „Srbija-NATO: vrijeme za pomirenje“ u produkciji Instituta za evropske poslove i PG Mreža, a uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije”.

LSV: Da li je za prikazivanje “Quo vadis, Aida?” potrebna Vučićeva dozvola

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je danas od Radio-televizije Srbije da, “bez optužbi i skretanja teme”, odgovori na pitanje da li je tačno da je bosanskohercegovačkoj rediteljki Jasmili Žbanić rečeno da je za prikazivanje njenog filma “Quo vadis, Aida?” na RTS-u, potrebno odobrenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Iz te stranke su ocijenili da je “u najvišem interesu” građana Srbije da film bude prikazan na RTS-u.

“Podsjećamo da je film Jasmile Žbanić proglašen za najbolji evropski film u 2021. godini i da je RTS do sada prikazivao laureate ove najznačajnije evropske nagrade za kinematografiju. Zbog toga očekujemo od rukovodstva RTS-a da na svom programu emituju jedan od najprestižnijih filmova snimljenih u toku prethodne godine”, naveo je u pisanoj izjavi portparol LSV-a Aleksandar Marton.

Dodao je da će, ukoliko se RTS ogluši o “apele društvenih činilaca” i ne emituje film “Quo vadis, Aida?”, za LSV to biti “pouzdan znak da je Jasmila Žbanić bila u pravu i da se program ove medijske kuće uređuje u centrima političke moći u Srbiji, a ne u kabinetima njihovog direktora i urednika”.

“Jasmilu Žbanić je lako demantovati, ali ne širenjem buke i bijesa, već emitovanjem njenog filma – što je prvorazredni javni interes kome bi RTS morao da služi. Program RTS je finansiran od svih građana Srbije i trebalo bi da brani njihov i samo njihov, dakle – javni interes”, naveo je Marton.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!