Grčka ponudila zamjenu najvažnijih artefakata za partenonske mermere koje su uzeli Britanci

Kultura 29. dec 202315:02 0 komentara
Shutterstock

Grčka je ponudila da pozajmi neke od svojih "najvažnijih" artefakata kroz rotirajuće izložbe Britanskom muzeju u zamjenu za partenonske mermere koje su Britanci uzeli još 1832. godine.

U intervjuu za Guardian, grčka ministrica kulture Lina Mendoni obećala je trgovinski sporazum koji će osigurati da blaga iz grčkih antikviteta uvijek budu izložena u londonskoj instituciji.

„Naš stav je jasan“, rekla je ona. „Ukoliko se skulpture ponovo ujedine u Atini, Grčka je spremna da organizuje rotirajuće izložbe važnih antikviteta koje bi popunile prazninu”. Upitana da elaborira koja će blaga biti razmijenjena, Mendoni je rekao da tekući razgovori nisu došli do takvih specifičnosti.

„Radovi bi popunili prazninu, održavali i stalno obnavljali interesovanje međunarodnih posjetilaca za grčke galerije Britanskog muzeja“, dodala je Mendoni. Međutim, ona je pojasnila da bi “svaki sporazum i svi njegovi detalji morali biti u skladu sa grčkim zakonom o kulturnom naslijeđu.

Njene izjave sugeriraju velikodušan zaokret u odnosima između Grčke i Britanskog muzeja, koji je završio godinu dana nategnutih pregovora i javnih prijekora. Vijekovni spor oko toga da li partenonski mermer pripada Engleskoj, gdje trenutno boravi, ili Grčkoj, iz koje potiče, nastavljen je 2023. godine, pri čemu su obje strane govorile o „partnerstvu” koje bi moglo donijeti „win-win” rješenje.

Grčka ne priznaje nadležnost Britanskog muzeja

Ostaje neizvjesno da li će 2024. konačno okončati dugotrajni spor. Prošlog januara, Britanski muzej, koji drži skulpture od 1832., potvrdio je da se sastao s predstavnicima iz Grčke oko potencijalnog ugovora o zajmu, međutim, Medoni je nekoliko dana kasnije objavila da ne postoji mogućnost dogovora kojim bi se potvrdio zahtjev da je mermerna skulptura vlasništvo Ujedinjenog Kraljevstva.

“Ponavljamo, još jednom, čvrst stav naše zemlje je da ne priznaje nadležnost Britanskog muzeja, posjedovanje i vlasništvo nad skulpturama, jer su one proizvod krađe”, navodi se u njenom saopštenju.

A u novembru su tenzije ponovo porasle nakon što je britanski premijer Rishi Sunak javno kritikovao grčkog premijera Kyriakosa Micotakisa zbog stava o spornim umjetničkim djelima. Sunak je kasnije otkazao sastanak sa Micotakisom nekoliko sati prije nego što je trebalo da počne, piše ArtNews.

Micotakis je, sa svoje strane, rekao za Associated Press da je „postojala pozitivna strana otkazivanja sastanka, odnosno da je dobio još veći publicitet… zbog poštenog zahtjeva Grčke za ponovno ujedinjenje skulptura Partenona.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!