Historičar umjetnosti tvrdi da je riješio misterij lokacije Mona Lise

Kultura 08. maj 202312:17 1 komentar
Pixabay

Italijanski historičar umjetnosti tvrdi da je identificirao most u pozadini Mona Lise Leonarda da Vincija, rješavajući misterij koji je stoljećima zanimao naučnike i umjetnike.

IFLScience piše da je Silvano Vinceti, koji je radio na projektu s kulturnom udrugom Le Rocca, pogledao novootkrivene povijesne dokumente i dronom usporedio sadašnji krajolik sa slikom. Vinceti sada vjeruje da je most u Toskani.

“To je etruščansko-rimski most Romito, poznat i kao Ponte di Valle, koji se nalazi u općini Laterina u pokrajini Arezzo”, rekao je Vinceti za talijansku publikaciju Ansa.

„Od mosta je danas ostao samo jedan luk, no u razdoblju između 1501. i 1503. most je bio u funkciji i bio je vrlo prometan, što pokazuje dokument o imovinskom stanju na posjedima obitelji Medici, pronađen u Državnom arhivu u Firenci”, dodao je.

Ljudi su ranije sugerirali da je most koji se vidi na Mona Lisi bio Ponte Buriano na rijeci Arno ili Ponte Vecchio u Bobbiu. Međutim, Ponte di Valle ima četiri luka, što ga čini boljim od ostalih koji imaju šest ili više. Prema Vincetiju, i scenografija se poklapa.

“Prepoznatljivi oblik Arna duž tog dijela teritorija odgovara onome što je Leonardo prikazao u krajoliku lijevo od plemkinje prikazane na poznatoj slici”, kaže historičar.

Iako je sada uglavnom srušen, most je služio kao prečac između Arezza, Fiesolea i Firence. Dokumenti koje je pregledao Vinceti pokazuju da je da Vinci često boravio u Fiesoleu sa svojim ujakom, svećenikom po imenu Amadori ili Amadoro.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare