Humanitarna izložba za Ukrajinu u BiH: “Da humanost pobijedi”

Kultura 24. apr 202219:04 0 komentara

Škola slikanja i crtanja Atelier Fly, u saradnji sa Crvenim križom, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine organizovali su humanitarnu izložbu za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine pod nazivom "Art za Ukrajinu: Da humanost pobijedi“.

Prvi rad koji je kupljen na humanitarnoj izložbi, bio je rad umjetnice, koja je posljednjih šest godina živjela upravo u Ukrajini – državi koja se već danima nalazi pod ruskom invazijom.

“Pa drago mi je iskreno, jer je to humanitarna pomoć Ukrajini. Tema je Sarajevo, kao multikulturni grad i primjer za multikulturizam u cijelom svijetu”, kazala je umjetnica Ajeta Karasalihović.

U Sarajevo je došla na samom početku rata u Ukrajini.

“Nisam uplašena, ukrajinski narod je hrabar narod i veoma optimističan i mi se nadamo da će što prije sve biti gotovo”, dodala je Karasalihović.

A dok se rat ne okonča, ona se odlučila priključiti humanitarnoj izložbi “Art za Ukrajinu: Da humanost pobijedi“ zajedno sa Školom slikanja i crtanja Atelier Fly, koju je online pohađala. A sama ideja o organizovanju humanitarne izložbe, javila se još na početku rata.

“Osim moje Škole slikanja i crtanja Atelier Fly učestvuju i polaznici koje smo upisali u Srednju umjetničku i na Likovnu akademiju. Ima i onih koji su završili akademiju. Angažirali smo nekih 30-ak umjetnika. Za umjetnika je važno biti društveno odgovoran, ne samo lijepo crtati, nego pokazati da smo aktivni i želimo pomoći ljudima koji su u nevolji. Sarajevo je idealan grad jer je sve to prošao”, poasnio je Faris Hadžihasanović iz Škole slikanja i crtanja Atelier Fly.

Osim umjetnika, ovoj humanitranoj izložbi priključio se Historijski muzej BiH kao i Crveni krst.

“Historijski muzej je institucija koja se bavi prošlošću ali nije zapela u prošlost. Nastojimo kada god detektujemo neki problem u društvu da se zajedno priključimo i pokušamo da doprinesemo u rješavanju tog problema”, istakao je Amar Karapuš iz Historijskog muzeja BiH.

“Mi smo se malo više bavili promocijom, pozivanjem ljudi sa kojima već radimo, da dođu, da pomognu, ovo je samo jedan od načina na koji mi pokušavamo pomoći narodu u Ukrajini”, dodala je Indira Kriještorac iz Crvenog krsta.

Na izložbi je bilo oko 100 crteža, grafike i akvarela, polaznika škole crtanja starosne dobi od 6 do 66 godina, kao i drugih umjetnika koji su se pridružili ovoj humanitarnoj izložbi. Početna cijena slike iznosila je simbolično 10 KM, a sav novac od prodaje slika biće proslijeđen u globalni hitni apel za pomoć i podršku narodu Ukrajine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!