Incident u Louvreu: Muškarac u invalidskim kolicima bacio tortu na Mona Lizu

Kultura 30. maj 202217:43 1 komentar
Reuters/ Twitter/ @klevisl007

Muškarac u invalidskim kolicima pokušao je u nedjelju da ošteti čuvenu sliku „Gioconda“, poznatiju kao Mona Liza, Leonarda da Vincija, u muzeju Louvre u Parizu, ali je torta koju je bacio završila na zaštitnom staklu.

Prema riječima očevidaca, muškarac je nosio periku, iznenada je ustao iz invalidskih kolica i prišao slici, bacio tortu na nju, na zaprepašćenje posjetilaca muzeja, prenosi Time.

Napad tortom, na sreću, nije ostavio bilo kakva oštećenja na slici, osim što je zašitni stakleni ram bio umrljan šlagom i kremom, prenijela je agencija AP.

I dok je obezbjeđenje hitro reagovalo i izvelo napadača iz muzeja, taj muškarac, za koga se ispostavilo da je aktivista, urlao je:

“Mislite na Zemlju. Mislite na sve one koji uništavaju planetu Zemlju. Razmislite o tome. Umjetnici vam poručuju: Mislite o Zemlji. Zato sam ovo uradio”,

I dok se zvaničnici Louvre još uvijek nisu oglasili, tamošnja policija otvorila je istragu. Jedino što je za sada poznato jeste da je neimenovani napadač star 36 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare