Izložba “Između četiri zida” – bijele kutije nose bolne priče

Kultura 29. nov 202317:47 0 komentara

U okviru Kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", u galeriji "Europe House" otvorena je i izložba "Između četiri zida" Aide Redžepagić i Kristine Ljevak Bajramović. Izložba ostavlja snažan i emotivan utisak jer predstavlja jak prikaz rodno zasnovanog nasilja. Izložba će biti postavljena do 10. decembra, a ulaz je slobodan.

Bijele kutije unutar galerije… Svaka od tih osam kutija priča istinite priče napisane od strane Kristine Ljevak Bajramović, a seriju od 16 fotografija zabilježila je Aida Redžepagić. Svaka fotografija nosi sa sobom duboku priču, ali ono što čini ovu postavku izuzetnom jest način na koji je predstavljena.

“Ono što smo Kristina i ja napravile jeste kad uđete u galeriju ne vidite ni priče a ne vidite ni fotografije. One su zatvorene unutar četiri zida, upravo zbog toga se izložba zove “Između četiri zida”jer priča intimne priče o različitim oblicima zlostavljanja”, kazala je Aida Redžepagić – fotografkinja.

Upravo taj koncept postavke govori o tome da je sama priča o zlostavljanju vrlo često skrivena – između četiri zida.

“Osam kutija za koje je potrebno i fizički se spustiti pa ući u taj prostor, što je Aidina ideja, je dala dodatnu dimenziju cijeloj izložbi, jer da je bila klasična postavka kao fotografija i priča, mislim da ne bi bilo, ne atraktivno, teško je reći tako s obzirom na temu”, kaže Kristina Ljevak Bajramović – novinarka.

Bijele kutije koje vise sa plafona, posjetiocima donosi intiman doživljaj, prisiljavajući ih da istraže, razmišljaju i saosećaju sa svakom od priča koje su prikazane.

“Moram reći, da na žalost, uopšte nije bilo teško pronaći osobe, vrlo često su tu pored nas, i kad započnete ovu temu onda se i ljudi otvaraju i shvatite, ne bih da se igram sa statistikama i brojkama, ali jako veliki broj žena su prošli barem jedan oblik nasilja u nekom partnerskom odnosu”, kaže Redžepagić.

“Problem je zaista koliko je tih priča i što kaže Aida nisu to samo iskustva žena koje su intervjuisane, to su priče koje svakodnevno slušamo”, dodaje Ljevak-Bajramović.

“Ova izložba nije samo vizuelno iskustvo. To je poziv da uđete u svijet žrtava rodno zasnovanog nasilja, da osjetite njihovu bol, ali i snagu kojom se nose kroz izazove”, kazale su autorice i dodale da izložba nije samo spoj umjetničkih formi, nego i snažan podsjetnik da se trebao suprostaviti svim oblicima nasilja skrivenih u četiri zida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!