Izložba maturskih radova

Kultura 06. jun 202321:32 0 komentara

U Galerija Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo otvorena je izložba maturskih radova pod nazivom "Umjetnost je život".

Od 34 maturanta koji su ove godine završili Srednju školu primjenjenih umjetnosti, nagrada za najtalentovanijeg učenika pripala je Almedinu Mešiću sa Odsjeka Slikarstvo. Za Mešića profesori kažu da je karizmatičan individualac ali i jako talentovan mladi umjetnik.

“Izuzetnu bliskost akademizmu kojoj mi težimo i najviše ta ljudska figura bila zastupljena u maturskom radu. Jedan zreo i uporan rad koji se vidi na njegovim slikama”, kazala je direktorica Srednje škole primjenjenih umjetnosti Elma Alić Šobot.

Profesori koji su i sami umjetnici, puno pažnje posvetili su učenicima – razvijajući njihovu maštu i kreativnost. Almedin je kazao da je ponosan što je bio učenik ove škole, a profesoru Mensuru Poroviću za sav trud odužio se portretom, ulje na platnu.

“Prva slika je figura. Akt žene. Druga je portret profesora Mensura Porovića, mog omiljenog profesora, koji me je za četiri godine toliko toga naučio pa sam želio ostaviti omaž njegovom trudu”, rekao je maturant Almedin Mešić.

“Moram naglasiti da je ovo jedna izuzetno dobra generacija. Kvalitetna, dobro odgojena. Koja je dosta naučila u našoj školi, te se nadam da će nastaviti svoje studije na Univerzitetu u Sarajevu a možda i dalje”, dodala je Alić Šobot.

Srednja umjetnička škola se trudi da mlade ljude upozna sa umjetnošću, a svake godine Izložba maturskih radova ima za cilj promovisati ali i ohrabriti mlade autore da stvaraju i predstavljaju svoja djela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!