Izložba “Ožiljci” britanskog fotografa Lowea u sarajevskom Tunelu spasa (FOTO)

Kultura 18. jul 202317:12 0 komentara
Anadolija

Povodom obilježavanja manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023", u Spomeničkom kompleksu D-B (Tunel spasa) otvorena je izložba "Ožiljci" britanskog fotografa Paula Lowea.

Izložba “Ožiljci” tematizira period opsade Sarajeva kroz fotografije uništene i oštećene arhitekture.

Postavljena je u memorijalnom kompleksu posvećenom jednom od najpoznatijih toponima opsade i odbrane Sarajeva, tunelu koji je vodio ispod piste sarajevskog aerodroma, povezujući opkoljeni grad sa slobodnom teritorijom izvan zone opsade. Kompleks je smješten na autentičnoj lokaciji ulaza u tunel.

Izložba je postavljena u saradnji Fonda Memorijala Kantona Sarajevo i Festivala MESS.

“Život u gradu pod opsadom”

Podsjetivši kako je u Sarajevu bio 1992. godine kao fotoreporter, autor Paul Lowe je kazao da je fotografirao život u gradu pod opsadom, a tri godine kasnije došao na ideju da fotografira i pejzaže grade koji su kod njega izazivali posebne emocije.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Shvatio sam da srušeni grad s ruševinama i barikadama ima neku čudnu estetiku i napravio sam fotoreportažu koju sam snimao možda i pola godine”, kazao je Lowe i dodao je da je Tunel spasa treća lokacija na kojoj je postavljena njegova izložba, jer je prethodno bila u Historijskom muzeju BiH i u Memorijalnom centru u Poročarima.

Ističući kako su fotografije urađene u velikim dimenzijama da što bolje dočaraju realnost, Lowe je kazao da postavka ostaje na toj lokaciji trajno.

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Omer Osmanović istakao je da je izložba otvorena u okviru manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023” te je dodao da je zahvalan autoru koji decenijama iskazuje empatiju sa Sarajevom i BiH.

Kopanje ispod zemlje za preživljavanje

“Ove priče su veoma važne radi kulture sjećanja i za naše mlade. Na Tunelu spasa mi se miješaju emocije jer se sjetim koliko sam puta pretrčavao… Na jednom od spomenika na Mojmilu brdu stoji ‘stani, sjeti se, ne zaboravi’ i tako bi trebala biti poruka i na svim značajnim mjestima, kao što je ovaj Tunel spasa”, poručio je Osmanović.

Direktor JU Fond Memorijala KS Ahmed Kulanić kazao je da je lokacija izložbe izabrana, jer je Tunel spasa bio jedino mjesto na kojem se moglo izađi iz grada o čijoj opsadi upravo govore izložene fotografije.

“To je simbolička poveznica, jer je ovdje natjeran čovjek da kopa ispod zemlje da bi preživio. Zbog toga je ova izložba tu i u okviru manifestacije Odbrana BiH”, kazao je Kulanić.

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković podsjetio je da je izložba “Ožiljci” Lowea bila postavljena prvobitno u okviru Festivala MESS 2021. godine kada je autor i nagrađen najvišim priznanjem za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

“Radi se o fotografu koji je, ne samo zabilježio neke od najvažnijih trenutaka kada je u pitanju opsada Sarajeva, već i zbog toga što se radi o čovjeku izrazito visokih etičkih standarda, čovjeku koji je u svom radu objedinio najviše vrijednosti onoga što je estetsko i etičko”, kazao je Kreševljaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!