Izložba u Galeriji Zvono: “Na fotografiji se ogleda majstorstvo Zorana Kanlića”

Kultura 02. aug 202219:23 0 komentara
N1

U galeriji Zvono otvorena je izložba fotografija Zorana Kanlića, povodom druge obljetnice njegove smrti. Riječ je o fotografijama ratnih portreta Sarajeva.

Iako su fotografije nastale tokom rata, one ne prikazuju bol, patnju i stradanja. Naprotiv, Kanlić se odlučio za drugi pristup, te je tim, na izgled ne-ratnim, fotografijama zapravo dao najvjerniju prezentaciju rata i stradanja civila u Sarajevu.

“Fotografija je subverzivna, ne onda kad užasava nego kada je misaona i produhovljena. To je Zoran Kanlića i postigao sa ovim fotografijama. Ona više ukazuje na emociju ljudi koji su bili u ratu nego sve fotografije koje sam ja u životu vidio, a nagledao sam ih se puno vezane za rat”, istakao je fotograf Dženat Dreković.

Crno-bijela tehnika, koju je koristio više iz nužnosti, savršeno prikazuje stanje u glavnom bh. gradu tokom ratnih dešavanja.

“Vi ste imali minimalno svjetla, bilo kakvih tehničkih uslova da bi napravili korektnu i kvalitetnu fotografiju. Zokino majstorstvo u laboratoriji se ogleda na ovim fotografijama”, dodao je Dreković.

Prisutan je bio i Zoranov sin Bojan Kanlić.

“Mi smo imali u stanu laboratoriju, tako da sve ove stvari koje su ručno urađene, jer u ratu nije bilo digitalnih kamera, tako da je sve ručno radio u više navrata, i ja sam kao mali prisustvovao tom procesu i sjećam se procesa stvaranja, kako su slike izlazile”, prisjetio se.

“Na ovim fotografijama dominiraju ljudska lica i tijela, glavni protagonisti Kanlićevih, uglavnom, crno-bijelih fotografija na kojima se prikazuje život iz offa, nepobjedivost ljudskog duha. Možda je to ono što je najupečatljivije na njegovim fotografijama, prikaz topline ljudskih brloga, vjera u pobjedu života nad smrću, nešto toliko hrabro i otmjeno na svim tim licima i tijelima”, napisao je književnik Faruk Šehić.

Opširnije u priči Adrijane Gavrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!