Izložba Uhvaćeni umjetnice Šejle Kamerić

Kultura 20. maj 202113:39 0 komentara
Vedad Krkbešić

Izložbom Uhvaćeni, umjetnice Šejle Kamerić, nakon dugo vremena ponovo se otvara prostor Doma USAOJ-a u Bihaću.

Instalacija je svojevrsna pop-up intervencija koja broji 14 crnih i bijelih heklanih radova velikih dimenzija, s kojom umjetnica uspostavlja dijalog s neposrednom prostornom okolinom, njenom logikom i zakonitostima, unutar kojih zanemarena i od ljudi ispražnjena mjesta postaju poprišta kreiranja, kolaboracije i participacije.

Vedad Krkbešić

Izložba Uhvaćeni je tihi komentar s uključenom povijesnom perspektivom, aluzijom na morbidnu sadašnjost, i strahom u krajnje neizvjesnu budućnost građevinskih objekta na koje se rad oslanja. Ujedno, rad se obraća i konzervativnom svijetu muškaraca kroz pitanja o položaju žene kao glavne protagonistice osmišljavanja i izvođenja miljea u brojnim domaćinstvima.

Vedad Krkbešić

Izložba će biti postavljena u Domu USAOJ-a u Bihaću 21.5.2021. od 12 do 20h

Nakon toga u Hali Željezare u Zenici 5.6.2021. od 12 do 20h, te u Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu 11.8.2021. od 12 do 20h

Više o izložbi Uhvaćeni možete pročitati putem sljedećeg linka: http://www.krak.ba/bs/event/sejla-kameric-uhvaceni

O autorici

Šejla Kamerić je vizuelna umjetnica čiji su radovi realizovani u medijima filma, videa, instalacija i crteža.

Međunarodne nagrade i priznanja dobila je za socijalni komentar i dirljivu intimnost kojim su prožeti njeni radovi nastali na temelju osobnih iskustava, sjećanja i snova, ali i dubokog osjećaja empatije. Godine 2011., Šejla Kamerić primila je nagradu Evropske kulturne fondacije (ECF Princess Margriet Award for Culture) za kulturne raznolikosti. Sudjelovala je na bezbroj međunarodnih izložbi.

Umjetnička djela Šejle Kamerić uključena su u prestižne evropske kolekcije kao što su: TATE Modern u Londonu, Musée d'Art Moderne de la Ville u Parizu, MACBA – Muzej savremene umjetnosti u Barceloni, Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kontakt Collection u Austriji ERSTE Collection u Beču, ArtTelekom – Njemačka, Vehbi Koç zaklada u Istanbulu i druge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!