Izložbom “Sarajevo – grad ljubavi i stradanja” otvoren Modul Memorije

Kultura 05. apr 202412:25 0 komentara
N1

U novom izdanju Scene donosimo vam informacije iz kulture i umjetnosti.

Izložbom fotografija “Sarajevo – grad ljubavi i stradanja” fotografa Danila Krstanovića, otvoren je 29. Modul Memorije, jedan od najstarijih kulturoloških programa posvećenih kulturi sjećanja u ovom dijelu Evrope. U sklopu ovog događaja Krstanoviću je posthumno dodijeljena i Nagrada za doprinos čuvanju kulture sjećanja koju je preuzela njegova kćerka Renata.

Predstave “Svijet mogućnosti” autora i reditelja Harisa Pašovića premijerno će biti izvedena u subotu, 6. aprila u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Ovaj komad inspirisan je životom djece i ljudi koji žive sa autizmom i cerebralnom paralizom, ali i svega što ih okružuje – od porodice do sistema u kojem žive i izazova sa kojim se svakodnevno susreću.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u subotu će biti odigrane dvije predstave. U 11 sati predstava za djecu “Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića, dok će u 20 sati biti izvedena predstava “Drama o Mirjani i ovima oko nje” u režiji Nemina Hamzagića.

U nedjelju 7. aprila u 11 sati, u Pozorištu mladih Sarajevo, najmlađa publika ima priliku pogledati predstavu “Zašto ih nije briga”, i mališani u gradu na Neretvi 7.aprila u 11 sati u Pozorištu lutaka u Mostaru mogu pogledati predstavu “Princ iz moje ulice” u režiji Nedžada Maksumića.

Komedija “Luksemburg, Luksemburg” ukrajinskog reditelja Antonia Lukicha, dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, stiže u kina širom Bosne i Hercegovine od 11. aprila. “Luksemburg, Luksemburg” je humoristični i britki film o očevima i sinovima. Iako svijet obiluje prelijepim mjestima za umiranje, Luksemburg se ne svrstava među njih. Kada saznaju da je njihov otac, kojeg dugo nisu vidjeli, bolestan u Luksemburgu, blizanci Kolja i Vasja kreću na put kako bi se pozdravili s njim posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju?

Više o vijestima iz kulture i umjetnosti pogledajte u Sceni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!