“Ja sam kao Fenix, a vi?”

Kultura 25. jun 202113:35 0 komentara
N1

"Danas sam jaka i hrabra", "Ja i moj brat brinemo o našoj mami", "Sa 18 godina u logoru proživljavam najteže trenutke...", "Ja sam kao Fenix, a vi?". Ovo su samo neki od natpisa izložbe “Progovara(j)mo” koja je otvorena u sarajevskoj Galeriji Novi hram. Izložba je u cijelosti posvećena iskustvima osoba koje su preživjele ratno seksualno nasilje kao djeca i mlade osobe i iskustvima djece rođene zbog rata. Za cilj ima podizanje svijesti o višestrukim problemima sa kojima se ove žene i muškarci suočavaju u svakodnevnom životu.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Izložba je dio projekta ‘Traganje za brigom, pravdom i podrškom za preživjele seksualnog nasilja u ratu u BiH’ koji provodi Međunarodna organizacija za migracije uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koji ima za cilj da poboljša kvalitet života preživjelih, osigura da preživjele nisu izložene diskriminaciji, te da imaju lakši pristup pravima i uslugama”, kazali su iz udruženja Zaboravljena djeca rata.

Na ovom projektu sarađivali su sa Muzejom ratnog djetinjstva, Fondacijom Krila nade te Udruženjem Psiholab.

“Na ovaj način radimo nešto što pomaže njima da krenu dalje, a također pomaže nam da pošaljemo poruku cijelom čovječanstvu da se nešto takvo ne smije nikada ponoviti. Naše društvo može biti inkluzivnije, pružiti usluge bez stigmatizacije. Važno je da nove generacije budu educirane o toj prošlosti kako se ne bi ponovila. Država može pružiti podršku, naknadu, dostojanstvo i to jeste pravna obaveza države. Obaveza pojedinaca, društva i države je da preživjele uključimo u naše društvo. Ovo je način da izgradimo otpornost društva. Društov koje se može oporaviti od bola, prihvatiti nove pridošlice i raditi na inkluzivni način zbog kojeg ćemo svi biti snažniji i imati bolju budućnost”, kazala je predstavnica IOM-a Laura Lungarotti.

Midheta Kaloper-Orul, predsjednica Udruženja “Žene žrtve rata Foča 92-95”, učestvovala je u projektu i kreirala jedan od radova.

“Ovo je prva ovakva izložba i mi smo iznenađeni. Produbila je do našeg djetinjstva, izvukla nešto najbolje iz našeg života. Pa period iz rata i onaj iz nastavka života. Ovo je fenomenalno. Nadam se da će biti još ovakvih radionica gdje će i druge učesnci moći da se iskažu kao mi. Voljela bi svi iz ovih malih, ali vrijednih papira izvuku pouke koje su bitne”, kazala je.

Izložba će biti otvorena do 1. jula.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!