Otvorena izložba “1992.”: Je li teže biti žrtva pakosti ili njen svjedok?

Kultura 19. feb 202417:24 0 komentara

U Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo postavljena je izložba radova autora Mensura Bešlagića. Naziv izložbe "1992." donosi 40 radova, manjeg formata, nastalih u tehnikama: olovka, tuš i kreon. Izložba će biti postavljena do 28. februara.

Naziv izložbe “1992.” odražava početak rata i svu patnju i bol koja je zahvatila nevine ljude na području opštine Prijedor. Kroz ciklus crteža, autor se prisjeća svojih komšija i prijatelja.

“Ovo je reakcija moja na događanja ‘92. godine u Kozarcu, odnosno u Prijedoru, dolazim iz tog kraja, odnosno u čitavom dijelu BiH, na stradanja nedužnih ljudi koji su bili tih godina na našim prostorima”, kazao je autor izložbe Mensur Bešlagić.

Za ciklus crteža, kolega i umjetnik Vjekoslav Bojat je kazao da je Bešlagić postavio vječitu dilemu šta je teže – biti žrtva pakosti ili njen svjedok.

“Pokušava u svom nekom imaginarnom svijetu da sagleda taj događaj i da ga kao likovni umjetnik prezentuje publici. Ono što bi još kazala, nekako je baš skrenuo pažnju na te ljudske figure koje nestaju”, rekla je direktorica Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo Elma Alić Šobot.

Fokus radova je na nemoći ljudi. “1992.” je emotivan prikaz historijskih tragedija kroz umjetničku prizmu, a crtanje je, za umjetnika, jedan vid terapije.

“Mogu vam reći da je dosta teško raditi ovakvu temu, saživiš se sa tim događajima i nije bilo lako. Kad se završi jedan crtež onda imam jedno olakšanje. Crtanje može da bude jedna terapija za ozdravljenje”, dodao je Bešlagić.

Na crtežima su vidljivi strah, tuga i gubitak. Dominiraju preplašena lica s velikim očima ispunjenim straho m, kao i scene mrtvih, položenih u vlastite grobove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!