Katalonska policija pronašla dva ukradena Dalijeva crteža vrijedna 300.000 eura

Kultura 17. feb 202315:32 0 komentara
Screenshot/Reuters

Agenti policije Generalitata - Mossos d'Esquadra, Centralne jedinice za historijsko nasljeđe Odjeljenja za kriminalističke istrage u Barceloni, završili su istragu započetu početkom prošle godine nakon krađe dvije slike umjetnika Salvadora Dalija u vrijednosti od 300.000 eura.

Policija je uhapsila trojicu muškaraca starosti 50, 53 i 55 godina, zbog pripadnosti kriminalnoj grupi i provale u kuću.

Pored njih, uhapsili su još dvije osobe, sa historijom sličnih djela, zbog navodnog učešća u prijemu ukradenog materijala.

Nakon izvlačenja umjetničkih djela, istraživači su ih prenijeli u Fondaciju Gala-Salvador Dalí kako bi članovi Komisije za autentifikaciju i katalogizaciju, na osnovu proučavanja djela i dokumentacije koju su dostavile žrtve, mogli potvrditi autentičnost djela.

Dva crteža je umjetnik napravio 1922. godine kako bi ilustrovao knjigu Les Gracie de l'Empordà, koju je naručio pisac Pere Coromines.

Crteži nisu bili iskorišteni za ilustraciju knjige zbog smrti autora, Dalijevog prijatelja, ali bili su izloženi u privatnoj kolekciji u kući u luksuznoj četvrti Barselone Sarria-Sant Gervasi.

Kada se završe svi postupci, radovi bi mogli biti vraćeni pravim vlasnicima, saopštila je Vlada Katalonije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!