Kemo bi danas slavio 75. rođendan: Prisjetimo se najljepših pjesama sarajevskog kantautora

Kultura 17. sep 202311:43 0 komentara
Screenshot/Instagram

Kemal Monteno legendarni bosanskohercegovački pjevač, kantautor i šansonijer rođen je na današnji dan.

Gotovo svaki njegov duet je postao hit, a napisao je veliki broj pjesama i za svoje kolege Arsena Dedića, Gabi Novak, Dražena Žerića, Olivera Dragojevića, Nedu Ukraden, Terezu Kesoviju i mnoge druge. Mnogo puta su baš njegove pjesme bile zaslužne za uspjeh njegovih kolega.

Kemal Monteno napisao je i otpjevao noge hitove, a ovo su samo neki od njih.

Jedne noći u Decembru

Predivnu baladu posvetio je svojoj supruzi Branki. Napisao je dok je bio u vosjci 1970. godine na kutiji cigareta.

“U oktobru 1970. godine otišao sam u vojsku, a dva mjeseca poslije godine bio sam na straži i na jednoj kutiji od cigareta Filter 57, koje su tada svi pušili, napisao sam prvu strofu pjesme. Otišao sam poslije straže do jednog novinara koji je bio oduševljen mojim stihovima.” kazao je Kemo opisujući nastanak jedne od svojih najljepših pjesama.

Zanimljivo je da tada još nisu imali sina, a on je u njoj pjevao o njihovom sinu. Za samo dvije sedmice prodano je više od 100.000 ploča kada je pjesma objavljena.

Dušo moja

Još jedna pjesma koju je napisao svojoj voljenoj supruzi tokom vojnog roka. Pjesma je doživjela i legendarnu izvedbu u duetu sa Dinom Merlinom. Merlin je tada ispričao da je prvi aplauz dobio pjevajući Keminu pjesmu. Emotivni nastup pogledajte u nastavku.

Pismo prijatelju

Rat je Kemala Montena zatekao u rodnom Sarajevu, a period opsade od aprila 1992. godine pa skoro do kraja, Kemal je proveo u rodnom gradu. Prvo, kao i mnogi drugi nije mogao da izađe, a onda poput mnogih prijatelja i muzičara iz Sarajeva, nije ni htio da izađe. U tih nekoliko godina, koliko je proveo u Sarajevu pod opsadom, Kemal Monteno nije napisao nijednu pjesmu, ali je otpjevao “Pismo prijatelju“, koju je sarajevska publika, odavno svikla na zvuke granata, ubrzo preimenovala u “Da ti roknu samo dvije“.  Spot je snimljen ispred kafane “FIS” 1992. godine, popularnom sastajalištu mnogih Sarajlija tog doba.

Monteno je tokom svoga života napisao i mnogo prelijepih pjesama koje su otpjevali drugi izvođači, jedna od najpoznatijih je ona kojom se proslavio Zdravko Čolić, “Sinoć nisi bila tu”. Ovu su pjesmu često na koncertima zajedno izvodila dva velika sarajevska pjevača.

Kemal Monteno je preminuo je 2015. u 67. godini života.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!