“Leonora – priča o podsvijesti Edgara Allana Poea” na sceni PMS-a

Kultura 09. apr 202317:31 0 komentara

Na sceni Pozorišta mladih Sarajevo, u četvrtak 13. aprila premijerno će biti izvedena predstava "Leonora - priča o podsvijesti Edgara Allana Poea" u režiji Sonje Petrović. Ovom predstavom žele ponovo pokrenuti večernju scenu.

Leonora je tekst koji se bazira na Poeovom životu, poeziji ali i njegovom odnosu sa voljenim ženama.

“Bavili smo se detaljima iz Poeove biografije ali i fikcija. Usuštini, tekst je fikcija, samo se bazira labavo na detaljima iz Poeove biografije a središte je odnos sa voljenim ženama, majkom, maćehom, vjerenicom i tragičnim smrtima”, kaže Segor Hadžagić – dramaturg i koautor teksta.

Priča je o iskupljenju krivice, jer je Edgar Allan Poe mislio da je on kriv za sve te smrti.

“Uživao je u užasima koje je stvarao da bi pobjegao od stvarnosti koja je zastrašujuća. Njegova biografija je ispresjecana nizom tragedija koje su ostavile efekta na njega. Ono za šta smo se mogli biografski uhvatiti su neka tri perioda njegovog života”, rekao je Edhem Husić – glumac.

Upravo taj njegov tragičan život nije bio lak Husiću za prenijeti na scenu.

“Jako je teško sa stanovišta da se meni stvari ustvari dešavaju, teško je kao glumac pristati na to, ali ako je taj svijet u tebi dovoljno živ, intezivan, onda to bude prilično lako”, dodaje Edhem Husić – glumac.

Ulogu jedne od Edgarovih žena, koja je obilježila njegov život, igra Aida Bukva.

“Ja igram ženu koja ga je usvojila kad je izgubio majku, koja je bila njegova velika podrška, koja ga je podsticala da piše, koja je imala jako pozitivan uticaj na njega i koju je jako rano izgubio”, kaže Aida Bukva – glumica.

“Pokušavajući da napiše svoju najpoznatiju poemu “Gavran” Edgar Allan Poe se suočava sa svojim najvećim strahovima – smrću žena koje je volio” – kazala je rediteljica Sonja Petrović.

“Ima naravno elemente i tragedije i komedije i predstava ima ono što je suština Poeovog stvaralaštva a to je kombinacija, da citiram ruskog pjesnika Osipa Mandeljštama “Ima težine i nježnosti”, dodaje Segor Hadžagić – dramaturg i koautor teksta.

Predstava je priča o podsvesti Edgara Allana Poa i krivici koju je osećao zbog prerane smrti svojih voljenih, a iz koje su proizašli svi užasi koje je pisao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!