Likovna kolonija “Breške”: Neki slikali apstrakciju, drugi prirodu oko sebe

Kultura 02. jul 202317:55 0 komentara

Proteklih dana u Breškama kod Tuzle je održana 24. Međunarodna likovna kolonija koja je okupila umjetnike iz nekoliko zemalja. Organizator kolonije je Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Napredak“, Glavna podružncia Tuzla koje zadržava slike, prodaje i stipendira nadarene učenike i studente.

Mirko Dragović iz Crne Gore nekoliko godina učestvuje na Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške, dok je srbijanka Vesna Antonić došla prvi put.

“Znam da je ova kolonija dobra, internacionalna je. Dobri umjetnici dolaze. Organizatori su odlični.Svaki put sam nešto novo naučio, a i druženje je bilo dobro”, kaže Mirko.

“Jako sam zadovoljna i sretna. Dopada mi se organizacija, dopada mi se način na koji kolonija komunicira sa lokalnim stanovništvom. Svi su uključeni”, kaže Vesna.

Tema je slobodna. Dok neki slikaju apstrakciju, drugi su inspiraciju našli u prirodi oko sebe.

“Ipak sam prevagnula da naslikam jednu lisicu jer cijeli ovaj ambijent prirode koji je jako očuvan, o kojem se vodi računa, asocira me na biološki diverzitet. Tako da, evo, imate jednu liju koja je uhvatila fazana”, dodaje Vesna.

Pojedini slikari na platnu su predstavili tradiciju, običaje i nošnju lokalnog stanovništva, poput mađarskog slikara Gabora Bukosdija koji je imao priliku ranije slušati izvornu muziku u Breškama.

“Mislim da je lokalna tradicija pravi put za ljude. Zapadne civilizacije pokazuju neki pogrešan put. Volim lokalnu narodnu tradiciju. Za mene, lokalna, narodna tradicija je vrsta harmonije između prirode i ljudi”, kazao je Gabor Bukosdi, umjetnik iz Mađarske.

Učesnicima su bitni ovakvi susreti, razmjena ideja, iskustva, novih znanja.

“Svi mi možda uđemo u neku učmalost kada radimo neke samo svoje stvari, a ovdje, za najkraće moguće vrijeme, možemo vidjeti šta se to radi preko granicei ovamo i tamo i na taj način se osvežimo, dobijemo energije i poleta”, kaže Đorđe Vujičić

“Dosta su korisne. Naravno, vezano za umjetnički rad, ali i za ta poznanstva i konekcije koje pravimo vezano za izložbe, ali i za neke naše daljnje kontakte”, kaže Mirko Dragović, umjetnik iz Crne Gore.

Kolonija je korisna i za lokalnu zajednicu koju promoviše na najbolji mogući način.

“Jedna dobra priča za za Tuzlu i čitav taj region jer umjetnici kada se vrate u svoje sredine, pričaju o tome. I tako se povezuju ljudi, zemlje, umjetnost”, kazala je Sonja Petrović Jagić, istoričar umjetnosti.

Priča o ovom kulturnom osvježenju u Breškama traje 24 godine. Brojni umjetnici su bili dio te priče tražeći nadahnuće i inspiraciju pod krošnjama starih lipa i pored višestoljetne crkve, a to nezaboravno iskustvo, odnijeli su u svoje zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!