Louvre razmatra premještanje Mona Lise u podrum: Stajemo na kraj razočaranju javnosti

Kultura 01. maj 202422:45 0 komentara
Profimedia

Mona Lisa, najpoznatiji svjetski portret, mogla bi dobiti svoju sobu u Louvreu, rekla je predsjednica muzeja. Takav bi potez posjetiteljima, od kojih mnogi posjećuju Louvre samo zbog slavne slike, pružio bolje iskustvo, rekla je Laurence des Cars za televizijsku kuću France Inter.

“Ne dočekujemo dobro posjetitelje u ovoj prostoriji, pa smatramo da ne radimo svoj posao kako treba. Premještanjem Mona Lise u zasebnu prostoriju moglo bi se stati na kraj razočaranju javnosti”, rekla je, dodajući da je Louvre u kontaktu s Ministarstvom kulture oko mogućih rješenja.

Louvre, najpopularniji muzej na svijetu, primio je blizu 9 milijuna posjetitelja 2023. godine, a Des Cars je rekla da je 80% njih, odnosno 20.000 ljudi dnevno, došlo kako bi vidjeli zagonetan osmijeh Mona Lise, često snimajući selfije ispred slike.

Vincent Delieuvin, glavni kustos zbirke talijanskog slikarstva 16. stoljeća, za francuski list Le Figaro rekao je pak kako su o ovom potezu dugo razmišljali i da je konačno došlo vrijeme da se nešto napravi na tome planu i kako se svi oko toga slažu.

“To je velika soba, a Mona Lisa je straga, iza sigurnosnog stakla, tako da na prvi pogled izgleda kao poštanska marka. Leonardo da Vinci je želio uspostaviti odnos licem u lice između slike i osobe koja je promatra”, rekao je.

Podsjetimo, Mona Lisa je bila i meta prosvjeda u siječnju, nakon što su je aktivisti gađali juhom od bundeve. Nije pretrpjela nikakvu štetu, ali je incident osudila ministrica kulture Rachida Dati kao napad na francusku baštinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!