Majka Leonarda da Vincija je bila robinja sa Kavkaza, a ne toskanska seljanka

Kultura 16. mar 202314:11 0 komentara
Screenshoot

Ranije se vjerovalo da je da Vincijeva majka Caterina bila toskanska seljanka, ali stručnjak za renesansnog majstora vjeruje da je istina komplikovanija.

Leonardo da Vini je bio samo napola Italijan, jer mu je majka bila robinja sa Kavkaza, pokazalo je istraživanje.

“Leonardova majka bila čerkeška robinja, odvedena iz svog doma na Kavkaskim planinama, prodana i preprodana nekoliko puta u Carigradu, zatim Veneciji, prije dolaska u Firencu”, rekao je za AFP Carlo Vecce, profesor na Univerzitetu u Napulju.

Nalazi profesora Veccea, koji je proveo decenije proučavajući da Vincija, čija djela uključuju i “Mona Lizu”, zasnovani su na gradskim arhivima Firence. Da Vincijevo djelo je činilo osnovu njegovog novog romana “Osmijeh Caterine, Leonardove majke” dok je istovremeno bacao novo svjetlo na samog umjetnika.

Među dokumentima koje je pronašao nalazi se i onaj koji je napisao da Vincijev otac, legalna potvrda o emancipaciji za Caterinu, “da bi povratio svoju slobodu i povratio njeno ljudsko dostojanstvo”.

Ovaj dokument je datiran u 1452. godinu, godinu da Vincijevog rođenja i predstavljen je na konferenciji za novinare u sjedištu izdavačke kuće Giunti u Firenci.

Napisao ga je “čovjek koji je volio Caterinu dok je još bila robinja, koji joj je dao ovo dijete po imenu Leonardo i (bio) takođe osoba koja je pomogla da je oslobodi”, rekao je profesor Vecce.

Njegovi nalazi nude radikalnu promjenu pogleda na da Vincija, za čiju se majku, Caterinu di Meo Lippi, vjerovalo da je bila mlada toskanska seljanka, a ne robinja.

Grupa stručnjaka koji proučavaju da Vincija žestoko osporava svako novo otkriće o njemu, ali profesor Vecce, koji je priznat kao vodeći naučnik u ovoj oblasti, insistira na tome da dokazi postoje, prenosi DailyMail.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!