Marjanović za N1: Nije nam strano imati veliko ime. Nekad ide lakše, nekad teže

Kultura 03. aug 202320:56 0 komentara

Nekoliko dana dijeli nas do najveće filmske smotre u Jugoistočnoj Evropi - 29. Sarajevo Film Festivala. Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović je kazao da je već veliki interes za festival i da prodaja online karata za filmove ide jako dobro.

Ove godine će na SFF-u biti prikazano više od 200 filmova, a Marjanović je kazao da ove godine ima i nekih noviteta.

“Uveli smo toliko repriznih projekcija, toliko smo povećali broj projekcija da vjerujem da će svi oni koji žele da pogledaju film, moći to da urade. Tu je svakako i OnDemand, za sve one koji nisu u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, gdje paralelno imamo festival, mogu pogledati filmove”, kazao je Marjanović.

Ove godine, osim u Mostaru, po prvi put će se festival paralelno održavati i u gradu soli, a plan je proširiti festival i na druge bh. gradove.

N1

Ne treba se brzo širiti, to je škola koju je Sarajevo Film Festival izučio. Rast treba da bude postepen, strateški, planski i sigurno za nekoliko godina bićemo spremni da se proširimo i na još neki grad.“, dodao je direktor SFF-a.

Festival nastavlja svoju posvećenost kvalitetnom filmu iz Jugoistočne Evrope, a to se očituje velikom broju filmova iz te regije. Ove godine 49 naslova u takmičarskim selekcijama. Po tome je SFF jedinstven, jer nema festivala sa tolikim brojem naslova iz ove regije, kazao je Marjanović, te dodao da su programi za profesionalce u sklopu festivala, najposjećeniji.

“CineLink Dani filmske industrije privlače preko 1200 akreditovanih profesionalaca iz cijelog svijeta, tu je najveća koncentracija profesionalaca iz regije, mjesto susreta koje uključuje konferencijski dio koji se bavi bitnjim pitanjima za struku.”, dodao je Marjanović.

Ove godine u programu festivala je i poseban program “30 godina ratnog kina Apollo”.

To je važan jubilej jer govori o samim počecima SFF-a. Obala Art Centar i ljudi okupljeni oko Obale Art Centra, predvođeni Mirsadom Purivatrom u tim godinama, našavši se u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, gdje su neki od njih radili a onda u ratu se sklonili na neki način, jedna od aktivnosti je bila i ratno kino, tako da ove godine donosimo program koji će svaku noć, upravo na tom mjestu, prikazati po jedan film sa repertoara ratnog kina Obala. Radi se o klasicima. Ovo je jako bitan program za nas.

Marjanović je govorio i o važnosti gledanja filma ali i koliko je to iskustvo, zajedničkog gledanja, filma tako važno za život.

Osim rata, pandemija je opet pokazala da je to ljudska potreba. Vrlo brzo se nakon pandemije vratila publika u kino sale. Publika želi doći na festival, osjetiti tu atmosferu, razmjene mišljenja. Jako iskustvo koje ne žele mijenjati.”

Direktor Sarajevo Film Festivala osvrnuo se i na dolazak velikih hollywoodskih imena u glavni bh.grad, te kazao da to što je ovaj festival prije 30 godina nastao u ratu, ga čini jednim od rijetkih, možda čak i jedinim u svijetu.

To što je festival nastao u ratu, to ga je odmah stavilo u fokus međunarodne javnosti. Već na prvom festivalu smo imali velika imena iz svijeta sedme umjetnosti. Za festival se čulo odmah, zahvaljujući medijama. Uspostavljen je kontinuitet u dolascima najvećih hollywoodskih zvijezda. Ali fokus je na domaće i regionalne zvijezde, za koje je crveni tepih namjenjen. Nije nam strano dovesti veliko ime. Nekad ide lakše nekad teže. Sve zavisi od njihovog rasporeda. Veliki broj njih je čulo za festival.

S druge strane uvijek postoje nepredviđene okolnosti, pa tako ove godine je štrajk hollywoodskih pisaca i glumaca, što dodatno otežava posao dolaska filmskih zvijezda.

Pravila sindikata su jako stroga, posebno reklamiranje i promocije filma. Štrajk je precizno tajmiran za ova period jer u ljetnom i jesenjem periodu kreće kampanja za nagrade, izlaze filmovi, filmski festivali… tako da su u toj kampanji glumci jako bitni da promovišu filmove. Zbog štrajka, glumci ne promovišu filmove, izašli su sa premijere, drugi ne putuju na festivale ili neke događaje i na taj način žele pritisnuti studije da dogovore bolje uslove. Tako da to sve ima uticaj na organizaciju festivala, mnogi gosti ne mogu doći, a brojne premijere fimova su odgođene.”

Ipak festival ima veliki uticaj na privrednu zajednicu. Marjanović je kazao da prema rezultatima iz 2019.godine, koji su do sada premašeni, 60 miliona KM od realizacije Sarajevo Film Festivala ide u budžet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!