Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno predstava “Projekat Handke”

Kultura 14. nov 202219:50 0 komentara

Večeras i sutra, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo premijerno će biti izvedena predstava "Projekat Handke“ u režiji Blerte Neziraj. Predstava je nastala u koprodukciji teatara sa Kosova, iz Italije, Njemačke, te Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS.

Performans donosi zapanjujuću priču o piscu koji je u svojim knjigama izvrtao činjenice o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, te podsticao i podržavao ideologiju „spaljene zemlje“ i negiranja genocida, a kroz čiji performans se naglašava opasnost od širenja fašističke misli kroz književna djela.

“Radi se o jednoj predstavi koja se bavi pitanjem koje je nama jako važno, mislim na MESS, znate da imamo program koji se bavi pitanjem odnosim između estetike i etike, važnosti etike, zbog čega smo željeli biti djelom ove predstave”, rekao je Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS

Predstava je okupila internacionalni tim glumaca i producenata koji su zauzeli politički stav o ovoj temi.

“Mi smo sa ovim projektom počeli prije 2 godine i od samog početka želja nam je bila okupiti različite partnere kao učesnike u projektu. Namjera nam je bila, i to smo uspjeli, da nam se oni pridruže u radu. Vidjećete kolege iz Srbije, Hrvatske, Njemačke, Italije…. naša ideja bila je da ova predstava ne bude samo glas pisca, glas Kosova, nego glas svih onih koji su ujedinjeni u ovom projektu i koji imaju jedinstven politički stav o ovoj temi”, istakao je Jeton Neziraj, autor teksta.

Prvakinja Narodnog pozorišta Sarajevo govorila je o značaju multietničke glumačke ekipe, ali i o tome kako su se sa lakoćom sporazumijeli, uprkos predrasudama da će jezičke barijere biti presudne.

“Provela sam tamo dva mjeseca i od prve čitaće probe smo se razumjeli i ono što je najljepše posebno za ovakvu vrstu teksta, kao da smo igrali pikada. Sve je u centar, bez okolišanja, pogađa na mjesta na koja čovjeka treba da pogodi”, kazala je glumica Ejla Bavčić.

Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo rekao je da je ova predstava mnogo više od teatra.

“Ona hrabro i beskompromisno zalazi u tabu teme na našim prostorima te na dramaturški radikalan način navodi na scensko razmišljanje. Ovo je jedna međunarodna koprodukcija u koju smo mi ušli sa velikim zadovoljstvom, jer je jedna od naših programskih orjentacija upravo internacionalizacija našeg programa. Mi ćemo i u narednoj umjetničkoj sezoni imati nekoliko sličnih regionalnih i internacionalnih produkcija”, dodao je Mustafić.

“Projekat Handke” za centralnu temu uzima kontroverznu odluku da se počast Nobelovog laureata za književnost dodjeli austrijskom piscu. Ova kontroverza je polazna tačka da se istraži kako se umjetnost cijeni i promoviše kada pređe granice pristojnosti, humanizma ili etike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!