Nakon 141 godinu: Sagrada Familia osvijetlila svoje nove tornjeve

Kultura 13. nov 202312:40 0 komentara
Reuters

Raskošnim osvjetljenjem u nedjelju je proslavljen završetak radova na posljednjim dvama od četiriju tornjeva bazilike Svete obitelji u Barceloni koji su posvećeni evanđelistima, dok se bliži kraj radova na monumentalnoj crkvi, 141. godinu od početka izgradnje.

Posljednja dva od četiri tornja posvećena evanđelistima Mateju i Ivanu visoka su 135 metara, a dovršeni su u septembru.

Preostala dva, posvećena evanđelistima Luki i Marku dovršena su prošle godine.

Četvorica evanđelista predstavljena su uobičajenom simbolikom, Matej kao anđeo, Marko kao lav, Luka kao vol i Ivan kao orao. Skulpture su rad kipara Xaviera Medine Campenyja.

Reuters

Na bazilici, koju je projektirao katalonski arhitekt Antoni Gaudí sada je dovršen dio posvećen evanđelistima te će u konačnici ti tornjevi postati treći najviši na monumentalnom zdanju.

Nezavršena gradnja

Nedovršen je ostao samo Kristov toranj, koji je projektirao sam Gaudi. Trebao bi biti najviši sa 172,5 metra, a graditelji su ga planirali dovršiti 2026., u godini koja se poklapa sa stotom obljetnicom arhitektove smrti.

No premda je Odbor za izgradnju bazilike najavio potpuni završetak bazilike do 2026., pandemija koronavirusa projekt je znatno usporila.

U sklopu proslave ovoga događaja nadbiskup Barcelone, ​​Juan José Omella, u nedjelju je blagoslovio novi dio koji se nalazi u središnjem dijelu bazilike. Tornjevi su potom raskošno osvijetljeni.

Crkva se, prema projektu sastoji od 18 tornjeva, od kojih 12 predstavlja apostole, četiri evanđeliste, jedan je posvećen Djevici Mariji (dovršen u prosincu 2021. i visok 138 metara), a onaj glavni Isusu.

“Ne bude li više većih problema poput pandemije, Sagrada Família će biti dovršena za najviše deset godina”, rekao je u nedjelju za lokalne novine La Vanguardia predsjednik Upravnog odbora Esteve Camps.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!