Obnovljeni depo Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH krije pravo blago

Kultura 18. mar 202219:15 0 komentara
N1

Iako dijeli sudbinu sedam institucija kulture bez riješenog pravnog statusa, Muzej književnosti i kazališne umjetnosti BiH, svečano je otvorio obnovljeni depo u kojem se krije blago te kulturne institucije.

Više od 20 hiljada originalnih eksponata nalazi se u obnovljenom depou Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

“Vrijednost eksponata je neprocjenjiva. Ti predmeti nisu usporedivi ni sa čim. Kao i svaki muzej, mi se brinemo o svojim eksponatima, o objektima koje muzej posjeduje, brinemo se o zasebnim muzejskim zbirkama. Naš je depo i prije obnavljanja bio siguran za naše eksponate”, izjavila je Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Projekat obnove muzejskog depoa započeo je prošle godine uz podršku partnera, a u posljednjoj fazi projekat je podržalo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Osim što će eksponati biti na sigurnom, to će, sa druge strane, olakšati pristup građi muzejskim radnicima, ali i studentima i istaživačima.

“Mi ćemo sada moći da im to puno lakše osiguramo i da im pomognemo u njihovom radu. Ali svakako naredna faza projekta je digitalizacija, jer to su sve rukopisi koji su osjetljivi i koji se ne smiju tako često dodirivati. Zato što nam nije digitalizovan veći dio zbirke, mi moramo da dajemo papirnu građu, pažljivo, ali nadamo se da ćemo tu digitalizaciju brzo završiti”, naglašava Mihneta Avdić, koordinatorica muzeja.

Uposlenici i dalje bez plate

Iako je obnova depoa završena, a uskoro i digitalizacija, ova ustanova kulture, koja je prošle godine proslavila šest decenija neprekidnog rada, dijeli sudbinu sa još šest institucija kulture kojima nije riješen pravni status.

“Nemamo ni sad platu, plata se čeka. Mi nemamo riješen status, pravno stanje je takvo. U dogledno vrijeme mi se ne možemo nadati nikakvoj sigurnosti”, podsjeća direktorica ove ustanove.

A zbog te nesigurnosti budućnost Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti je pod znakom pitanja. No, ipak se, obnovom depoa mogu ponositi bogatim zbirkama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!