Od “labirinta devedesetih” do “mostova budućnosti”: Šta nam ovih dana donose kulturna dešavanja?

Kultura 24. maj 202412:50 0 komentara
N1

Brojne vijesti iz kulture očekuju vas i u današnjem izdanju Scene.

Premijerom predstave “Kiselina” po tekstu Asje Krsmanović u režiji Nermina Hamzagića, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, počeo je 23. Festival bh. drame Zenica. “Kiselina” nije samo priča o smrti i gubitku, to je priča o porodici, ljubavi i sreći. Osim “Kiseline” u okviru festivala biće izvedeno još 5 predstava teatara iz naše zemlje, Srbije i Hrvatske. Festival čini i bogat prateći program, kao i predstave za najmlađu publiku. Dodjelom nagrada, festival se završava u petak 31.maja.

U Historijskom muzeju BiH otovorena je postavka “Labirint devedesetih”. Izložba postavlja pitanje da li smo, kao pojedinci, ali prije svega kao društva, uopšte izašli iz labirinta u koji smo upali početkom ‘90.ih. Cilj izložbe je novo i drugačije sagledavanje decenije koja je promijenila tokove života miliona ljudi na ovim prostorima. Sarajevska izložba “Labirint devedesetih” predstavlja proširenu verziju pilot izložbe, koja je tokom ljeta 2023. godine, bila postavljena u Beogradu. Sarajevska izložba će biti otvorena do 15. septembra.

U Sarajevskoj Vijećnici otvorena je izložba “Igralište mašte” umjetnice Hanne Dujmović. Izložba predstavlja kolekciju 25 slika koje su rađene u proteklih pola godine. Ovim opusom, Dujmović istražuje intimne aspekte svog djetinjstva. Kroz ove slike, umjetnica nije samo oživjela svoje uspomene, već je i stvorila most prema budućnosti.

Izdavačka kuća Buybook predstavila je knjigu intervjua “Pamtim to kao da je bilo danas” novinara Bore Kontića koji je razgovore radio sa Sejom Sexonom. Knjiga je priča o pjesmama Seje Sexona. Istovremeno i opis Sarajeva osamdesetih godina, priča o aferama koje su pratile grupu, o ratu ali i povratku Zabranjenog pušenja poslije sedam godina.

U okviru projekta Kultura na ulice, u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, otvoren je POPUP Festival. Festival je otvoren izložbom radova renomiranih umjetnika i dizajnera koji ekperimentišu sa različitim konceptima, tehnikama, materijalima, slikom i zvukom. Tema festivala je upravo “Eksperiment u dizajnu”, a festival će zatvoriti izložba radova realizovanih u sklopu radionice na Akademiji Likovnih Umjetnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!