Održana promocija knjige mr. Nusreta Omerike na “Danima knjige” u Konjicu

Kultura 25. okt 202308:25 0 komentara

U okviru manifestacije “Dani knjige Konjic ’23” večeras je u Bosanskoj sobi NU Konjic promovisana knjiga “Pod prstenom na dvoru djevojka“ autora Nusreta Omerike.

Knjiga je objavljena krajem augusta, a prvi put je promovisana večeras u Konjicu. Promocija je počela instrumentalnom izvedbom sevdalinke “Čudna jada od Mostara grada” koji je izvela učenica Prve osnovne škole Konjic Merjem Žiko.

Autor pomenute knjige, Hercegovački književnik, pjesnik, esejist, književni kritičar, vrtsan poznavalac usmene narodne književnosti i usmene predaje, za radiokonjic.ba je kazao da je knjiga posvećena porodici Ljubović opjevanoj u bošnjačkim usmenim lirskim pjesmama, sevdalinkama, baladama i romansama, piše Radio Konjic.

“Knjiga govori o nevesinjskim begovima Ljubovićima koji su stolovali u Nevesinju oko četiri stotine godina. Ljubovići su jedna od najopjevanijih bošnjačkih, begovskih porodica u našim narodnim lirskim i epskim pjesmama. To je jedna vrsta moj zavičajnog duga prema rodnom kraju, iz razloga što su Ljubovići osim što su opjevani u pjesmama, bili veliki ratnici. Skoro da nije bilo niti jedne značajnije bitke i osvajanja u vremenu Osmanskog carstva kada su oni živjeli, da nisu bili na carskom dvoru, da nisu bili ljudi koji su se pitali i odlučivali. U jednoj epskoj pjesmu postoji stih koji najbolje opisuje karakter Ljubovića, a koji glasi “Trista bega na Hercegovini, trista bega, dvjesta alajbega. A kad beže Ljuboviću dođe, tu ne bješe bega đavoljega” kazao je autor knjige.

Knjiga je dobila naslov “Pod prstenom na dvoru djevojka“ kao asocijacija na pjesmu “Ženidba bega Ljubovića”, a ista se sastoji od dva poglavlja.

“Prvo poglavlje knjige donosi nam Ljuboviće u historijskim dokumentima, predajama i legendama. To je historija te porodice, i u tom poglavlju nema mojih komentara. Tu se nalaze izvodi sidžila nevesinjog, mostarskog i stolačkog kadije, nalaze se i legende u kojima su Ljubovići glavne ličnosti. U drugom poglavlju nalazi se oko sedamdeset lirskih pjesama, sevdalinki, balada i romansi u kojima su opjevani Ljubovići kao begovi i njihove hanume” poručio je za Omerika.

Ovom knjigom autor najavljuje i novo djelo o Ljubovićima u epskim pjesmama. Nova knjiga u štampi, na oko 600 stranica, naći će se naredne godine.

Promotori knjige su bili Džemal Juklo i Amela Kozić.

Prof Džemal Juko izjavio je da književnik Nusret Omerika, čovjek koji živi trenutak kako u nauci, tako i u poeziji, dodavši da je djelo “Pod prstenom na dvoru djevojka“ antologija, koja nije završena, jer autor vrijedno radi na njoj.

“Kroz knjigu koja je posvećena porodici Ljubović, čini mi se našli smo se negdje, da i mi među bošnjačkim porodicama imamo aristokratiju. To mi je značajno, zato što svaki dan bolujemo i sve više dolazi do izražaja taj naš kompleks vrijednosti. Sve što profesor Omerika radi, piše, prelaže, na neki način briše prašinu sa starih knjiga a što je značajno u građenju našeg identiteta. Mene su lično njegova djela podsjetlila na dio identiteta, prije svega književno stvaralaštvo odnosno historija koja je naš najznačajniji identitiet” poručio je profesor Juko.

Učenici Prve osnovne škole Konjic, uljepšali su večerašnje druženje na promociji knjige. Tako je osim pomenute učenice Merjem Žiko, sevdalinku na gitari odsvirao Erol Begić, a učenici Davud Mušinović, Imran Velagić i Asja Halilović odrecitovali su stihove nekoliko lirskih pjesama iz promovisane knjige.

Podsjetimo, Nusret Omerika rođen je 1959. godine u Kljunima kod Nevesinja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek historija jugoslavenske književnosti. Nakon što je položio sve ispite na Filozofskokm fakultetu u Sarajevu magistarski rad brani u Mostaru na Univerzitetu „Džemal Bijedić“.

Omerika se bavi usmenom knjiženošću, književnom kritikom i esejistikom. Objavio je 50 stručnih i naučnih radova iz usmene, divanske i starije književnosti BiH.

Naredna promocija knjige “Pod prstenom na dvoru djevojka“ bit će upriličena u četvrtak u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!